CBRE: 2018 va fi anul care va marca avântul sectorului industrial în ceea ce privește externalizarea administrării activelor
Numărul 28-29, 24 iulie - 6 august 2018 » Analize și sinteze
Procentajul de externalizare a serviciilor de administrare a proprietăților a crescut în ultimii ani pe segmentele de retail și birouri. În 2017, 79% dintre noile proiecte au apelat la servicii externalizate pentru activitățile de management de proprietăți imobiliare, față de doar 24% în 2015. 2018 va fi anul care va marca avântul sectorului industrial, în ceea ce privește externalizarea administrării activelor. Acestea sunt câteva dintre principalele concluzii ale unei analize efectuate de CBRE, liderul mondial și național pe piața de consultanță imobiliară, privind evoluția segmentului serviciilor de administrare a proprietăților, în ultimii ani, în România.
Conform reprezentanților CBRE, tendința este de creștere semnificativă a ponderii de externalizare pe acest segment, în contextul în care, inițial, pe piața locală, administrarea proprietăților se realiza exclusiv prin resurse interne. „Principalul motiv care a favorizat acest fenomen este nevoia de eficientizare a costurilor prin utilizarea unor echipe multidisciplinare experimentate și a unor furnizori competitivi (…)”, a precizat Luiza Moraru, Coordonator al Diviziei de administrare a proprietăților imobiliare a CBRE, pentru regiunea Europei Centrale și de Est.
Potrivit analiştilor companiei, pe piaţa clădirilor de birouri s-a remarcat o evoluție spectaculoasă în ultimii trei ani în ceea ce priveşte orientarea spre externalizarea administrării acestora. În timp ce 24% dintre proiectele de clădiri de birouri livrate în anul 2015 apelau la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăților, 57% adoptau acest mod de lucru în 2016. Anul 2017 a marcat un nou salt: aproape 80% din spațiile de birouri beneficiau de serviciile companiilor specializate în domeniu. Studiul relevă că dezvoltarea pieței de administrare a proprietăților de către consultanți specializați, pe segmentul clădirilor de birouri, prezintă o evoluție constant ascendentă:
- În anul 2015, stocul de spații noi de birouri s-a situat la 73.000 mp, din care 17.700 mp, reprezentând 24%, au apelat la externalizarea serviciilor de administrare a proprietăților;
- În 2016 au fost livrați 294.000 mp spații de birouri, din care 167.300 mp (57% din suprafața totală) au fost administrați de echipe externe;
- Anul 2017 a marcat apropierea de maturizare a acestui segment: din totalul de 123.000 mp de spații de birouri finalizate, 79%, reprezentând o suprafață de 97.300 mp, au fost trecuți în administrare externă.
„Creșterea cererii pentru administrarea externă a proprietăților reprezintă un fenomen îmbucurător și un semn de maturizare a pieței imobiliare locale. Utilizarea de servicii profesioniste crește calitatea activității și scade costurile, generând economii semnificative pentru proprietar și o experiență îmbunătățită pentru chiriași și beneficiari. Eficientizarea și transparența proceselor zilnice sunt o consecință directă a externalizării serviciilor de administrare (…)”, a subliniat Valeriu Toma, Deputy Head of Asset Services al CBRE Romania.
Potrivit reprezentanților CBRE, după segmentele de retail și spații de birouri, 2018 va fi anul sectorului industrial în ceea ce privește creșterea numărului de proiecte administrate extern.
(Copyright foto: jakobradlgruber / 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial