CBRE: Piața spațiilor de birouri din București are nevoie de noi proiecte de dezvoltare
Numărul 21, 5-11 iunie 2018 » Analize și sinteze
Se estimează că, până la finele anului 2020, vor fi livrați circa 971.000 mp spații de birouri.
Segmentul spațiilor de birouri va continua să se dezvolte în ritm accelerat, pe fondul tendinței de creștere a cererii și a unei rate de neocupare mici, de numai 8,4%, estimează CBRE, lider mondial pe piața de consultanță imobiliară. Reprezentanții CBRE prognozează că stocul modern de spații de birouri din București se va situa, la finalul celui de-al doilea trimestru (T2) din 2018, la aproximativ 2,85 milioane metri pătrați. În primul trimestru (T1) au fost livrați circa 28.000 mp, iar aproximativ 64.000 mp vor fi finalizați în T2. Conform estimărilor, în următorii trei ani vor fi terminate proiecte de clădiri de birouri ce vor totaliza o suprafață de peste 900.000 mp, dintre care în jur de 185.000 mp sunt programați pentru livrare în 2018 și 350.000 mp în 2019.
„Cererea pe segmentul spațiilor de birouri este într-o continuă ascensiune în București, iar cu o rată de neocupare în jur de 8,4% este evidentă necesitatea de noi proiecte. În prezent, dacă o companie vrea să închirieze birouri pentru 200 de angajați într-o cladire în apropierea unei stații de metrou, s-ar putea să nu găsească! Identificarea unor spații optime durează minimum 12 luni, dar ideal ar fi să ai la dispoziție 24 de luni”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE România.
Potrivit analiștilor companiei, în momentul actual, în Capitală sunt în dezvoltare opt proiecte de spații de birouri, cu date de finalizare în cursul anului 2018. Acestea vor ocupa peste 157.000 mp, din care 61% vor fi livrați în clădiri situate în zona de vest, iar 22% în zona centrală. La sfârșitul anului 2018, stocul modern de spații de birouri va atinge pragul de 2,95 milioane mp.
Potrivit datelor CBRE, în T1, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat 52 de tranzacții de închiriere care au însumat 65.500 mp. Domeniile unde s-au înregistrat cele mai multe cereri sunt: producție industrială și energie, cu 36% din total, IT cu 23% și retail cu 16%. Cererea netă, care nu include renegocieri și reînnoiri, are o pondere de 82% din activitatea de închiriere, în T1. Din cererea totală, 36% a fost reprezentată de relocări, urmate de pre-închirieri, cu 34%. Conform estimărilor CBRE, această pondere se va menține și în următoarele trimestre, datorită numărului mare de proiecte aflate în construcție sau a căror dezvoltare va începe în viitor. Chiria contractuală medie rămâne neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/mp/lună.
Cele mai active zone, atât din punctul de vedere al cererii totale, cât și al cererii noi, au fost în T1 zona centrală și zona de vest, urmate de zona de nord. Polurile de birouri din centrul și vestul Bucureștiului au înregistrat, fiecare, 34% din cererea totală, iar zona de nord, 19%. În 2019, 57% din cei 350.000 mp care sunt programați pentru finalizare vor fi livrați în zona de vest.
În ceea ce privește evoluția activității de închiriere, reprezentanții CBRE spun că tendința este de creștere începând cu 2012, iar rata de neocupare este într-o scădere continuă, din 2013.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial