CBRE: Piața spațiilor de birouri din București – cel mai scăzut nivel al ratei de neocupare din ultimii 9 ani
Numărul 35, 11-17 sept. 2018 » Analize și sinteze
În primul semestru al acestui an, rata de neocupare pe segmentul de spații de birouri din București a atins un minim istoric pentru ultimii 9 ani, situându-se la 8%, iar stocul modern de spații de birouri din capitală a ajuns la 2,79 milioane metri pătrați la finalul lunii iunie, relevă o analiză a companiei de consultanţă imobiliară CBRE. Conform datelor CBRE, în primele şase luni au fost tranzacționați 149.000 mp. Din punctul de vedere al livrărilor, prima parte a anului a înregistrat un ritm relativ lent, cu 28.000 mp finalizați și dați în folosință, dar estimările agenției pentru al doilea semestru al anului sunt optimiste: 158.000 mp sunt în construcție și vor fi terminați până la finalul anului. Din stocul total de spații de birouri, 47% sunt în clădiri de clasă A.
„Scăderea ratei de neocupare este un semnal clar că segmentul de spații de birouri din București are nevoie de cât mai multe proiecte noi, pentru a face față cererii care crește accelerat. Un aport important în majorarea gradului de ocupare îl au companiile de co-working (spaţii comune de lucru – n.r.) (…), care au o activitate din ce în ce mai mare și se extind cu rapiditate”, a declarat Mihai Păduroiu, Head of Advisory & Transaction Services – Office al CBRE România.
Din cei 149.000 mp tranzacționați în S1 2018, 80% se găsesc în clădiri de birouri de clasă A. Din punctul de vedere al tipului de tranzacție, circa 20% este reprezentat de reînnoiri și renegocieri, iar restul de aproximativ 80% se împarte între: cereri noi de închirere (15%), relocări (22%), pre-închireri (36%) și extinderi (7%).
Clasamentul celor mai mari tranzacții de închiriere, care au marcat piața spațiilor de birouri în primul semestru, cuprinde suprafețe care variază între 12.000 mp și 3.000 mp, ocupate de companii importante din domenii ca producție industrială și energie, IT, co-working sau retail.
Potrivit analiştilor CBRE, în intervalul analizat, segmentul spațiilor de birouri a înregistrat cele mai multe cereri din partea companiilor din domeniul IT (27%), urmate de jucători importanți din sectorul producției industriale și al energiei (26%), precum și de serviciile de afaceri (17%), retail (17%) și financiar (6%).
Cea mai mică rată de neocupare se înregistrează în zona de nord (4,2%), unde se găsește și cel mai mare stoc de spații de birouri din Capitală (782.000 mp), urmată de Central Business District – CBD (Piața Victoriei, Piața Charles de Gaulle – 4.7%) şi zona de vest (7,3%).
Din punctul de vedere al activității de închiriere, cele mai active au fost: zona de vest (36% din volumul total al închirierilor), zona centrală (24%) și zona de nord (16%). În semestrul al doilea al anului, 62% din cei 158.000 mp programați pentru finalizare vor fi livrați în zona de vest, iar 38% în centru și în CBD. Circa 70% din spațiile de birouri care sunt anunțate pentru a doua jumătate a anului au fost deja pre-închiriate.
Conform CBRE, chiria contractuală medie se menține neschimbată față de ultima perioadă și este estimată la 18,5 euro/ mp / lună. (Al.R.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane