CBRE: Stocul total de spații moderne de retail din România a crescut cu 22.000 mp, în T1
Numărul 23, 14-20 iun. 2023 » Analize și sinteze
Stocul total de spații moderne de retail din România a ajuns la 4,11 milioane mp, în primul trimestru din 2023, se arată într-un raport realizat de o companie de investiții imobiliare, citat de Agerpres. Astfel, conform "Romania Retail Market Snapshot", volumul total de spații moderne de retail a crescut cu 22.000 mp, în intervalul analizat, după o investiție de nouă milioane de euro în două parcuri de retail, arată CBRE.
În acest context, centrele comerciale continuă să dețină supremația, în prezent piața fiind configurată în proporție de 62% din mall-uri, iar restul din parcuri de retail.
De la începutul anului 2022 și până la finele primului trimestru din 2023 au fost investiți aproximativ 300 milioane de euro în construcția de noi spații moderne, destinate cumpărăturilor, mall-uri sau parcuri de retail. În plus, perspectivele investitorilor sunt pozitive, în condițiile în care nivelul randamentelor a urcat cu 0,25%, în primul trimestru al anului, față de aceeași perioadă din 2022, până la 7,5%, susțin specialiștii CBRE.
Potrivit sursei citate, valoarea chiriei pentru centrele comerciale și pentru locațiile de pe principalele artere comerciale ale orașelor s-a situat la o medie similară cu cea din primul trimestru al anului trecut, cu 75 euro/mp/lună, respectiv 50 euro/mp/lună în cazul celei de-a doua categorii.
Ca previziuni, un volum de 320.000 mp de spații de retail este așteptat să fie livrat până la finalul acestui an, atât în principalele centre regionale, cât și în orașele secundare. Dintre acestea, 74% dintre suprafețele aflate în construcție sunt parcuri de retail, în timp ce doar 26% sunt destinate marilor centre comerciale.
Pe segmente de activitate, industria Fashion continuă să reprezinte, alături de sectorul de Food, principalul motor de dezvoltare a spațiilor de retail, cei mai activi chiriași fiind din aceste sectoare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile