CCIFER a lansat Cartea Albă a Construcțiilor
Telex » Știri 7 iulie 2016
Investitorii străini urmăresc starea infrastructurii unei ţări înainte de a investi, iar deciziile lor depind de rezultatele acestei analize, pentru că infrastructura este un indicator esenţial al competitivităţii unei economii, conform concluziilor prezentate în Cartea Albă a Construcţiilor lansată, astăzi, de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România (CCIFER). „Sectorul construcţiilor este un contributor important la PIB-ul României – 7% în 2015. Infrastructura este un factor de atractivitate şi de competitivitate pentru România. În contextul în care Guvernul actual este deschis deblocării proiectelor de infrastructură din România, CCIFER se poziţionează ca un contributor la efortul instituţiilor publice, oferind expertiza şi experienţa acumulate în 20 de ani de activitate aici”, a spus vicepreşedintele CCIFER, Richard Perrin.
Reprezentanţii CCIFER au precizat că primul pas pentru a recupera întârzierile înregistrate de ţara noastră în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii ar fi reformarea procesului de achiziţii publice prin măsuri precum realizarea caietului de sarcini de către o entitate privată, imparţială şi specializată, independentă de autoritatea publică, precum şi profesionalizarea comisiilor de evaluare a ofertelor.
Specialiştii grupului de lucru la Cartea Albă a Construcţiilor au precizat că descurajarea contestaţiilor abuzive, utilizarea cu prioritate a criteriului „cel mai bun raport calitate-preţ” şi nu a criteriului „cel mai scăzut preţ”, asigurarea independenţei inginerului supervizor sunt măsuri care vor contribui la creşterea competitivităţii în construcţii.
Cartea Albă a Construcţiilor conţine 35 de măsuri propuse de mediul de afaceri pentru deblocarea şi încurajarea proiectelor de infrastructură şi construcţii din România. Soluţiile au fost elaborate de experţii grupului de lucru „Construcţii şi Infrastructură” din CCIFER. „Vom trimite Cartea albă la Guvern, la nivel de premier, de ministru al Economiei, ministrului Transporturilor, celui al Dezvoltării Durabile, solicitându-le întâlniri de clarificare şi de detaliere a acestor măsuri. De asemenea, vom discuta cu celelalte camere de comerţ străine din România, cu investitori interesaţi la nivel privat. Suntem membri ai Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi vom prezenta aceste măsuri pe această platformă de dialog”, a precizat directorul executiv al CCIFER, Adriana Record.
(Sursa: Agerpres)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice