CE a activat noi măsuri de criză pentru a sprijini financiar sectoarele pescuitului și acvaculturii
Telex » Știri 29 martie 2022
Comisia Europeană a decis să activeze noi măsuri de criză pentru a sprijini sectoarele pescuitului și acvaculturii în contextul invadării Ucrainei de către Rusia, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Mecanismul de criză al Fondului european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură (FEAMPA) va oferi sprijin imediat operatorilor din sectoarele pescuitului, acvaculturii și prelucrării fructelor de mare prin compensații financiare pentru pierderile lor economice și costurile suplimentare. El va permite statelor membre să acorde compensații financiare operatorilor pentru pierderile de venit cauzate de perturbarea actuală a pieței, precum și „ajutor pentru depozitare” acordat organizațiilor de producători. Această etapă vine în completarea Cadrului temporar de criză, care permite statelor membre să ofere sprijin prin intermediul ajutoarelor de stat.
Mecanismul activat la începutul acestei săptămâni permite statelor membre să acorde două tipuri de măsuri de criză: compensații financiare pentru operatorii din sectoarele pescuitului, acvaculturii și prelucrării pentru pierderile de venit și costurile suplimentare generate de perturbarea actuală a pieței. Costurile suplimentare cu energia pot fi acoperite de compensație dacă sunt legate de perturbarea pieței cauzată de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, mecanismul permite statelor membre să acorde compensații financiare pentru organizațiile de producători în cazul în care pun în aplicare mecanismul de depozitare din cadrul organizării comune a piețelor („ajutor pentru depozitare”). Acest mecanism permite organizațiilor de producători să stocheze produsele membrilor lor pentru a garanta un nivel satisfăcător al prețurilor pe piață.
Executivul comunitar subliniază că mecanismul de criză al FEAMPA este o măsură temporară. Acesta se aplică retroactiv de la 24 februarie 2022, data începerii agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, și va dura până la sfârșitul anului 2022. Statele membre pot decide dacă doresc sau nu să îl utilizeze. Dacă da, ele vor trebui să îl includă în următoarea versiune a programului lor FEAMPA, prezentat Comisiei.
„Din cauza impactului agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei, mulți pescari din UE nu merg pe mare deoarece îi costă mai mult decât șederea în port. Întreaga flotă a UE devine practic neprofitabilă. Navele de pescuit care operează în Marea Neagră se confruntă, de asemenea, cu amenințarea unor posibile activități militare, ceea ce duce, prin urmare, la o suspendare preventivă a activității lor. Sectoarele acvaculturii și prelucrării sunt, de asemenea, afectate de creșterea costurilor energiei și ale materiilor prime, precum și de costurile ridicate de logistică și transport. Se preconizează că piața peștelui se va confrunta cu un șoc negativ în ceea ce privește oferta, atât de produse pescărești proaspete (UE), din cauza deciziilor de a nu ieși pe mare, cât și de anumite produse prelucrate sau conservate, ca urmare a penuriei de materii prime”, se arată în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național