CE a actualizat instrumentul eLeniency pentru a acorda întreprinderilor acces online la documentele din cadrul procedurilor de clemență și de tranzacție
Numărul 39, 5-11 oct. 2022 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) și-a actualizat platforma online „eLeniency” pentru a se asigura că întreprinderile care sunt părți la procedurile antitrust în cazurile ce vizează carteluri pot avea acces la documente online, într-un mod simplu și sigur, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. Această nouă versiune permite o interacțiune eficientă cu părțile și adaptează instrumentul la noile metode curente de lucru.
Prin intermediul platformei eLeniency, introdusă în 2019 ca instrument unidirecțional, întreprinderile și reprezentanții legali ai acestora pot să depună online declarații și documente în cadrul procedurilor de clemență, de tranzacție și de cooperare din cazurile ce nu vizează carteluri. Cu toate acestea, până în prezent, documentele care făceau obiectul unei protecții speciale, cum ar fi declarațiile întreprinderilor, se puteau accesa exclusiv în mod fizic, la sediul Comisiei.
„Noua versiune bidirecțională a instrumentului eLeniency va permite Comisiei să ofere acces online la documente, în mod simplu și sigur. Prin urmare, părțile nu vor mai trebui să ajungă la sediul Comisiei pentru a avea acces la documente sau a primi o serie de documente și informații prezentate în cursul procedurilor de clemență, de tranzacție privind cartelurile și de cooperare în afara cartelului”, se menționează în comunicat.
În special, în ceea ce privește cererile de clemență, utilizatorilor instrumentului eLeniency, cum ar fi întreprinderile și reprezentanții legali ai acestora, li se pot notifica scrisori și decizii în contextul unei cereri de imunitate la amenzi sau de reducere a amenzilor, inclusiv al cererilor de informații formulate în temeiul Comunicării Comisiei privind politica de clemență. De asemenea, în ceea ce privește procedurile de tranzacție din cazurile ce vizează carteluri și procedurile de cooperare din cazurile ce nu vizează carteluri, instrumentul eLeniency poate fi utilizat pentru a acorda acces la scrisori, decizii și alte documente sau pentru a trimite notificări referitoare la acestea, de exemplu la deciziile de inițiere a procedurilor, la comunicările privind obiecțiunile etc. Totodată, referitor la accesul la dosarul Comisiei în incintele acesteia, instrumentul eLeniency permite acum CE să acorde acces online la declarațiile întreprinderilor și la alte materiale referitoare la clemență, care până în prezent erau accesibile numai în incintele fizice ale Comisiei.
Instrumentul eLeniency poate fi accesat doar de utilizatorii autorizați în prealabil de Comisie, de la caz la caz. Acesta oferă aceleași garanții în ceea ce privește confidențialitatea și protecția juridică precum procedura tradițională în incintele fizice ale Comisiei. În acest scop, toate datele afișate prin intermediul instrumentului eLeniency sunt securizate și toate funcționalitățile de copiere, tipărire sau descărcare sunt dezactivate.
Utilizarea sistemului eLeniency este în prezent voluntară. Întreprinderile și reprezentanții lor legali pot continua să utilizeze procedura orală pentru a face declarații sau pentru a primi acces la informații în incintele fizice ale Comisiei, în cazul în care doresc acest lucru.
De la introducerea sa, instrumentul eLeniency a înlocuit în mare măsură practica anterioară a dictării declarațiilor orale ale întreprinderilor în incintele Comisiei din Bruxelles și, în perioada de limitare a mișcării persoanelor ca urmare a pandemiei COVID-19, a asigurat buna funcționare a programului de clemență.
Instrumentul eLeniency este disponibil 24 de ore din 24 și 7 zile din 7. Pe pagina web a Comisiei dedicată concurenței sunt disponibile informații suplimentare privind garanțiile tehnice și instrucțiunile privind accesul la sistem și utilizarea acestuia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național