CE a aprobat ajutoare de stat în valoare de 126 de milioane euro pentru porturile din România
Telex » Știri 12 ianuarie, 10:00
Comisia Europeană (CE) a aprobat, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă notificată de România în valoare de 126 de milioane euro pentru a sprijini investițiile în porturile care se confruntă cu o creștere a fluxurilor comerciale ca urmare a războiului din Ucraina. Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres, măsura facilitează fluxurile comerciale înspre și dinspre Ucraina, în concordanță cu obiectivele planului de acțiune al UE pentru culoarele de solidaritate.
"Această schemă în valoare de 126 de milioane euro va permite României să reducă blocajele create de creșterea bruscă a volumului de mărfuri care sosesc în porturile de la Dunăre și Marea Neagră. Ajutorul va sprijini operatorii portuari să prelucreze și să depoziteze mărfurile care își așteaptă rândul, reducând astfel blocajul cauzat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Acest lucru va contribui la planul de acțiune al UE pentru culoarele de solidaritate, fără a denatura în mod nejustificat concurența pe piața unică", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
România a notificat Comisiei planurile sale de a sprijini întreprinderile care își desfășoară activitatea în anumite porturi din România să investească în instalații suplimentare de manipulare sau depozitare pentru prelucrarea mărfurilor care au fost deviate de la rutele lor comerciale normale din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei și a imposibilității de a folosi rutele directe de export maritim ale Ucrainei. Schema, cu un buget de 126 de milioane euro (aproximativ 626 de milioane lei), se va derula până la 31 decembrie 2024.
În cadrul schemei, ajutorul va lua forma unor granturi de până la 10 milioane euro pentru societățile de logistică care își desfășoară activitatea în porturile maritime și interioare românești situate pe: granița estică a UE (Constanța, Galați, Giurgiu); canalul Dunăre-Marea Neagră (Poarta Albă, Midia și Năvodari); canalul Sulina sau porturile "satelit" ale Constanței (Midia și Mangalia). Ajutorul nu poate depăși valoarea cea mai mică dintre următoarele cuantumuri: 10 milioane euro pe beneficiar, deficitul de finanțare sau 65% din costurile eligibile ale proiectului.
Măsura va fi finanțată parțial din fondurile de coeziune ale UE și va contribui la funcționarea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina prin facilitarea fluxurilor comerciale înspre și dinspre Ucraina.
"Comisia a evaluat măsura în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, în special al articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, care permite statelor membre să sprijine dezvoltarea anumitor activități economice în anumite condiții", se precizează în comunicatul Executivului comunitar.
Comisia a constatat că ajutorul este necesar și adecvat pentru a genera investiția, care nu ar fi putut fi realizată în absența ajutorului, deoarece nici un investitor de pe piață, nici vreo instituție financiară nu ar fi finanțat-o în condiții comerciale din cauza incertitudinilor legate de războiul din Ucraina și de caracterul temporar al fluxurilor comerciale pe care acesta le-a creat.
De asemenea, ajutorul este proporțional și limitat la minimumul necesar pentru a genera investițiile. Mai mult, nivelul ajutorului se bazează pe un deficit de finanțare dovedit. Operatorii pot primi numai acele ajutoare care sunt indispensabile pentru a acoperi costurile suplimentare aferente echipamentelor și depozitării necesare pentru manipularea mărfurilor deviate de la rutele lor comerciale normale.
În plus, efectele pozitive ale ajutorului compensează eventualele efecte negative asupra concurenței și a schimburilor comerciale dintre statele membre ale UE. Fluxurile comerciale în cauză au apărut în mod natural în porturile cele mai apropiate din punct de vedere geografic de Ucraina și vor dispărea după soluționarea crizei.
Având în vedere aceste considerente, Comisia a aprobat schema notificată de România în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial