CE a aprobat primele programe regionale ale României pentru 2021-2027: PR Vest și PR Sud-Muntenia
Telex » Știri 12 octombrie 2022
În cadrul fiecărui Program Regional, problemele și provocările orașelor din regiune sunt abordate individual
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) anunță că a primit aprobarea oficială din partea Comisiei Europene (CE) a primelor programe regionale aferente perioadei de programare 2021-2027, respectiv Programul Regional Vest și Programul Regional Sud-Muntenia. „Atât Programul Regional Vest, cât și Programul Regional Sud-Muntenia, propun intervenții pentru dezvoltarea capacității de cercetare, dezvoltare, inovare și digitalizare, creșterea performanței energetice a fondului existent de clădiri publice și rezidențiale, valorificarea spațiilor degradate de la nivelul orașelor, mobilitatea urbană sustenabilă, investiții în rețeaua de drumuri județene și în infrastructura educațională, precum și acțiuni de valorificare a potențialului cultural, turistic și balnear”, precizează MIPE, într-un comunicat.
Cele opt Programe Regionale (PR) aferente perioadei 2021-2027 au fost elaborate în așa fel încât să fie permis transferul de competențe administrative și financiare de la nivelul administrației publice centrale la nivelul administrației publice din unitățile administrativ-teritoriale, împreună cu resursele financiare necesare exercitării acestora.
„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în toate regiunile. În perioada de programare 2021-2027, ne-am concentrat pe anumite elemente strategice, dintre care o prioritate a reprezentat-o descentralizarea finanțărilor pentru regiuni pentru a fi cât mai aproape de beneficiari și de nevoile specifice pe care le au comunitățile locale. Pentru asigurarea coeziunii economice și sociale și redresării tendinței de adâncire a decalajelor între regiunile mai dezvoltate și cele mai puțin dezvoltate, era necesară o abordare integrată a problemelor teritoriale, atât la nivel urban, cât și la nivelul unor microregiuni definite prin anumite trăsături specifice. Prin cele 8 PR-uri, vorbim despre o alocare totală de peste 11 miliarde de euro pentru implementarea de măsuri economice pentru eficiență energetică, transport, infrastructură verde și educație. Acum, autoritățile locale își pot lua soarta în propriile mâini, pentru a răspunde de viitorul celor pe care îi reprezintă”, a declarat ministrul Marcel Boloș.
♦ Programul Regional Vest beneficiază de o alocare totală de 1.179.093.826 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (alocare de 236,10 milioane euro), cu orașe Smart și o administrație digitalizată (34,11 milioane euro), cu orașe prietenoase cu mediul (alocare totală 156,79 milioane euro), cu mobilitate urbană sustenabilă (alocare totală 157,36 milioane euro) și accesibilă (alocare totală 158,36 milioane euro), o regiune educată și atractivă (alocare totală 193,95 milioane euro) și, nu în ultimul rând, o regiune pentru cetățeni (alocare totală 193,01 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 49,37 milioane euro.
♦ Programul Regional Sud-Muntenia beneficiază de o alocare totală de 1.576.796.471 euro și susține, prin priorități de finanțare specifice, transformarea regiunii într-o regiune competitivă prin inovare, digitalizare și întreprinderi dinamice (423,93 milioane euro), cu orașe prietenoase cu mediul (365,49 milioane euro), cu mobilitate urbană durabilă (215,99 milioane euro) și mai accesibilă (alocare totală 225,14 milioane euro), o regiune mai educată (76,06 milioane euro) și mai atractivă (203,58 milioane euro). Pentru intervențiile dedicate asistenței tehnice este prevăzută o alocare financiară de 66,57 milioane euro.
Programul Regional Vest a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7252/07.10.2022) și Programul Regional Sud-Muntenia a fost aprobat de Comisia Europeană prin Decizia de punere în aplicare nr. C(2022) 7253/07.10.2022. Deciziile au fost emise cu data de 7 octombrie și comunicate prin sistemul informatic care asigură interfața Comisiei Europene cu România în data de 11 octombrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial