CE a inaugurat Centrul de cunoștințe privind biodiversitatea
Numărul 42, 27 oct. - 2 nov. 2020 » Lumea în care trăim
Zilele trecute, în cadrul Săptămânii verzi a UE, Comisia Europeană (CE) a inaugurat un Centru de cunoștințe privind biodiversitatea: un ghișeu unic pentru dovezi științifice în vederea refacerii și protejării ecosistemelor naturale care ne oferă hrană, medicamente, materiale, recreere și bunăstare.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, noul Centru va pune la dispoziția publicului cele mai recente cunoștințe despre biodiversitate, pentru a spori impactul politicilor UE. Centrul va contribui, de asemenea, la monitorizarea punerii în aplicare a Strategiei UE privind biodiversitatea pentru 2030, care urmărește să aducă biodiversitatea Europei pe o traiectorie de redresare până la sfârșitul acestui deceniu. „Numai ceea ce este cuantificat se concretizează. Dacă vrem să respectăm Strategia UE privind biodiversitatea, trebuie să conectăm mai bine toate punctele, iar pentru aceasta avem nevoie de date fiabile, fie că este vorba despre starea polenizatorilor, impactul pesticidelor asupra mediului, valoarea naturii pentru companii sau despre justificarea economică a soluțiilor bazate pe natură. De asemenea, trebuie să exploatăm la maximum transformarea digitală, observarea Pământului și știința cetățenilor. Noul centru de cunoștințe va reuni toate aceste elemente, îmbunătățind modul în care vom genera și gestiona cunoștințele referitoare la biodiversitate, pentru a fi utilizate în toate domeniile de politică”, a declarat comisarul pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
În plus, în prezent se realizează prima evaluare a ecosistemului UE, din care rezultă că există o multitudine de date privind biodiversitatea, care ar putea contribui la luarea măsurilor adecvate pentru atenuarea presiunilor asupra ecosistemelor noastre, dar multe dintre acestea rămân neutilizate. Evaluarea demonstrează că suntem din ce în ce mai dependenți de ecosistemele noastre, care, la rândul lor, continuă să fie supuse unei presiuni puternice din cauza efectelor schimbărilor climatice și ale activităților umane. Centrul de cunoștințe privind biodiversitatea va aborda în mod direct provocările identificate în urma evaluării.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice