CE a lansat faza de proiectare a noului Bauhaus european
Numărul 2, 19-25 ian. 2021 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a lansat faza de proiectare a inițiativei noul Bauhaus european, anunțată de președinta CE Ursula von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii. „Noul Bauhaus european este un proiect economic, cultural și de mediu, menit să îmbine designul, sustenabilitatea, accesibilitatea, caracterul abordabil și investițiile pentru a contribui la realizarea Pactului verde european. Valorile fundamentale ale noului Bauhaus european sunt, prin urmare, sustenabilitatea, estetica și incluziunea. Scopul fazei de proiectare este de a folosi un proces de co-creare pentru a defini conceptul prin explorarea ideilor, identificarea celor mai urgente nevoi și provocări și de a crea conexiuni între părțile interesate. Ca un element al fazei de proiectare, Comisia va lansa, în această primăvară, prima ediție a premiului noului Bauhaus european”, precizează Executivul comunitar, într-un comunicat. Această fază de proiectare va conduce la lansarea, în toamna acestui an, a unor cereri de propuneri vizând concretizarea ideilor noului Bauhaus european în cel puțin cinci locuri din statele membre ale UE, prin utilizarea fondurilor UE la nivel național și regional.
„Noul Bauhaus european este un proiect dătător de speranță pentru explorarea modului în care putem să trăim mai bine împreună după pandemie. Este vorba despre a combina sustenabilitatea cu stilul, pentru a aduce Pactul verde european mai aproape de mintea și de casele oamenilor. Avem nevoie de toate mințile creative: fie că e vorba de proiectanți, artiști, oameni de știință, arhitecți sau cetățeni, pentru ca noul Bauhaus european să fie un succes”, a declarat președinta CE, Ursula von der Leyen.
Context. Noul Bauhaus european este o inițiativă creativă, care face să dispară granițele dintre știință și tehnologie, artă, cultură și incluziune socială, pentru ca designul să poată să găsească soluții la problemele de zi cu zi.
Pe site-ul web dedicat, artiștii, proiectanții, inginerii, oamenii de știință, antreprenorii, arhitecții, studenții și toate persoanele interesate pot împărtăși exemple de realizări inspiratoare pentru noul Bauhaus european, ideile lor cu privire la modul în care ar trebui să arate și modul în care ar trebui să evolueze acesta, precum și preocupările lor și provocările cu care se confruntă.
Acesta constituie începutul unui proces inovator de co-proiectare. Organizațiile care doresc să depună mai multe eforturi ca să se implice în acest proces pot deveni „Partenerii noului Bauhaus european” răspunzând apelului lansat pe site.
În lunile următoare, Comisia va premia exemplele existente care reprezintă integrarea valorilor-cheie ale inițiativei și care pot inspira discuțiile despre locurile în care trăim și despre transformarea acestora.
În următoarea etapă a inițiativei – faza de „punere în aplicare” –, vor fi instituite cinci proiecte-pilot pentru a co-proiecta cu stil soluții noi, sustenabile și favorabile incluziunii. Obiectivul celei de-a treia faze – „de diseminare” – este de a răspândi ideile și conceptele care definesc noul Bauhaus european prin intermediul unor noi proiecte, al creării de rețele și al schimbului de cunoștințe, atât în Europa, cât și în afara acesteia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național