CE anunță majorarea sprijinului pentru proiectele platformei „Tehnologii strategice pentru Europa”
Telex » Știri 3 iunie, 10:28
Comisia Europeană a adoptat o modificare a Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale ("OAR") pentru a permite statelor membre să acorde ajutoare regionale mai mari proiectelor de investiții din cadrul platformei "Tehnologii strategice pentru Europa" ("STEP"), se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Platforma STEP urmărește să sprijine dezvoltarea și fabricarea de tehnologii critice relevante pentru tranziția verde și cea digitală a UE, precum și suveranitatea strategică a UE.
Ajutoarele de stat regionale constituie un instrument important utilizat de statele membre pentru a consolida dezvoltarea regională. OAR stabilesc normele în baza cărora statele membre pot acorda ajutoare de stat întreprinderilor pentru a sprijini investițiile în regiunile mai puțin avantajate ale Europei. Statele membre transmit hărți regionale, care sunt evaluate și aprobate de Comisie; acestea definesc regiunile în care este permisă acordarea de ajutoare regionale pentru investiții și stabilesc valoarea maximă a ajutorului de stat care poate fi acordat, exprimată ca procent din costurile de investiții eligibile.
Modificarea anunțată la finalul săptămânii trecute dă posibilitatea statelor membre să își modifice hărțile ajutoarelor regionale pentru a permite acordarea unor ajutoare regionale mai mari pentru proiectele de investiții din cadrul STEP până la: 10 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (a) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone "a") și 5 puncte procentuale în regiunile eligibile pentru ajutor în temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (c) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (așa-numitele zone "c").
"Modificarea Orientărilor privind ajutoarele de stat regionale va permite statelor membre să sporească sprijinul pentru investiții în tehnologiile critice în regiunile europene mai puțin avantajate. Acest lucru va favoriza investițiile în tehnologii curate, biotehnologii, tehnologii digitale și profunde, care sunt esențiale pentru consolidarea competitivității Europei, menținând în același timp obiectivele de coeziune", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al CE, responsabilă cu politica în domeniul concurenței, în comunicatul citat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice