CE anunță măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul agroalimentar
Telex » Știri 27 aprilie 2020
Comisia Europeană (CE) a propus, la finalul săptămânii trecute, o serie de noi măsuri excepționale pentru a oferi mai mult sprijin piețelor agricole și alimentare cel mai afectate. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, pachetul include măsuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privată în sectorul produselor lactate și în cel al cărnii, la autorizarea adoptării unor măsuri de auto-organizare în cadrul pieței de către operatorii din sectoarele grav afectate și la flexibilitatea programelor de sprijinire a pieței în sectorul fructelor și al legumelor, al vinului și al altor produse.
Printre măsurile excepționale anunțate ca răspuns suplimentar la criza coronavirusului se numără:
♦ Ajutoare pentru depozitarea privată: Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privată a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, brânză) și a produselor din carne (carne de vită, oaie și capră). Această schemă va permite retragerea temporară a produselor de pe piață timp de minimum 2-3 luni și de maximum 5-6 luni. Această măsură va duce la o scădere a ofertei disponibile pe piață și va reechilibra piața pe termen lung.
♦ Flexibilitate pentru programele de sprijinire a pieței: Comisia va introduce flexibilitate în punerea în aplicare a programelor de sprijinire a pieței pentru vin, fructe și legume, ulei de măsline, apicultură și programul UE pentru școli (lapte, fructe și legume). Aceasta va permite reorientarea priorităților de finanțare către măsuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.
♦ Derogare excepțională de la normele UE în materie de concurență: aplicabilă sectoarelor laptelui, florilor și cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurența în temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comună a piețelor, care permite operatorilor să adopte măsuri de auto-organizare în cadrul pieței. În mod concret, acestor sectoare li se va permite să ia în mod colectiv măsuri de stabilizare a pieței. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica în mod colectiv producția de lapte, iar sectorul florilor și cartofilor va fi autorizat să retragă produse de pe piață. De asemenea, va fi permisă depozitarea de către operatori privați. Astfel de acorduri și decizii vor fi valabile numai pentru o perioadă de maximum șase luni. Evoluțiile prețurilor de consum vor fi monitorizate îndeaproape pentru a se evita efectele negative.
Comisia intenționează ca aceste măsuri să fie adoptate până la sfârșitul lunii aprilie. În prealabil, va trebui să fie consultate statele membre și să se voteze cu privire la aceste măsuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificări. Detaliile complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptării finale.
Pachetul anunțat la finalul săptămânii trecute urmează unui set amplu de alte măsuri adoptat anterior de Comisie pentru a sprijini sectorul agroalimentar în contextul crizei actuale, cum ar fi majorarea cuantumurilor ajutoarelor de stat, un nivel mai ridicat al plăților în avans și prelungirea termenelor pentru depunerea cererilor de plată. Flexibilitatea sporită în ceea ce privește normele politicii agricole comune vizează reducerea sarcinii administrative a fermierilor și a administrațiilor naționale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial