CE: Aproape 4.500 de alerte privind produse periculoase pentru consumatori, emise în 2019
Telex » Știri 7 iulie 2020
Aproape 4.500 de alerte privind retragerea de la comercializare sau distrugerea unor produse au fost emise anul trecut, a anunțat Comisia Europeană (CE), citată de Mediafax. Astfel, potrivit unui comunicat al CE, în 2019, autoritățile din 31 de țări participante la sistemul de alertă rapidă au lansat în sistem 2.243 de alerte privind produse periculoase, ceea ce a condus la adoptarea a 4.477 de măsuri. Aceasta reprezintă o creștere de 10% față de anul trecut și de 63% față de 2015.
Acțiunile întreprinse variază de la retragerea sau distrugerea unui produs - înainte ca acesta să ajungă la consumatori - de către distribuitori și comercianții cu amănuntul, la rechemarea produselor nesigure de la utilizatori.
Conform CE, jucăriile au fost categoria de produse cu cele mai multe notificări (29% din total), urmate de automobile (23%) și aparate și echipamente electrice (8%). Cosmeticele, hainele, textilele și articolele de modă, precum și produsele de îngrijire a copiilor și echipamentele pentru copii au fost categoriile pentru care s-a lansat, de asemenea, un număr mare de alerte.
Cel mai frecvent notificat risc a fost cel legat de un produs care provoacă vătămări corporale (27%), cum ar fi fracturi sau contuzii. Componentele chimice ale produselor au fost următorul motiv de îngrijorare (23%), urmat de riscul de sufocare pentru copii (13%).
CE mai anunță că de la izbucnirea epidemiei de coronavirus s-au înregistrat o serie de noi alerte, care nu sunt incluse în raportul pe 2019. Până la 1 iulie s-au înregistrat 63 de alerte cu privire la măști, 3 alerte privind combinezoane de protecție, 3 alerte privind dezinfectanți pentru mâini și 3 alerte cu privire la lămpi UV (tuburi bactericide).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane