CE aprobă ajutorul de 400 milioane euro pentru fermierii români afectați de secetă
Telex » Știri 24 octombrie, 15:29
Comisia Europeană (CE) a dat undă verde pentru despăgubirea fermierilor români ale căror culturi au fost distruse de seceta din perioada septembrie 2023 - august 2024. Schema de ajutor se ridică la 400 de milioane de euro, informează Mediafax.
„Veste bună pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de seceta pedologică! Astăzi am primit aprobarea de la Comisia Europeană pentru schema de ajutor de stat sub formă de grant către producătorii agricoli pentru culturile afectate de seceta pedologică, în valoare totală de 2 miliarde de lei. Așa cum am promis, ne respectăm angajamentul pe care ni l-am asumat față de fermieri. Acordăm despăgubirile în același an în care s-au produs calamitățile, pentru a ajuta agricultorii să-și pregătească viitorul an agricol”, a declarat ministrul Florin Barbu.
MADR încurajează fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile până la data de 29 octombrie 2024 la direcțiile agricole județene.
Schema este deschisă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea soarelui și porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 – vara 2024 ca urmare a secetei.
Ajutorul va lua forma subvențiilor directe.
Valoarea maximă a ajutorului este de 200 euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%, care nu depășește 30% din costurile eligibile. Schema se va desfășura până la 31 decembrie 2024.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice