CE: Bistrița, printre orașele finaliste selectate pentru „premiile europene ale orașului verde”
Numărul 29-30, 27 iul.-9 aug. 2022 » Roza vânturilor
Comisia Europeană (CE) a anunțat orașele finaliste pentru „premiile europene ale orașului verde”, Bistrița fiind unul dintre acestea. Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, premiile „Capitala europeană verde” și „Green Leaf” recunosc eforturile remarcabile pe care le depun orașele mari și mici pentru a îmbunătăți mediul de viață al locuitorilor lor, precum și angajamentul cu care acestea stimulează noi activități transformatoare.
Finalistele pentru premiul „Capitala europeană verde 2024” sunt orașele Valencia, din Spania, și Cagliari, din Italia. Premiul „Capitala verde” recunoaște și recompensează eforturile locale de îmbunătățire a mediului și, prin urmare, a economiei și a calității vieții în orașele cu peste 100.000 de locuitori. Premiul se acordă anual unui oraș care este deschizător de drumuri în ceea ce privește un stil de viață urban ecologic.
În plus, trei orașe au fost preselectate ca finaliste pentru premiul „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024), care recunoaște eforturile durabile ale orașelor mici (între 20.000 și 99.999 de locuitori): Elsinore (Danemarca), Velenje (Slovenia) și Bistrița (România).
„Orașele se află în centrul luptei noastre împotriva crizelor legate de climă, poluare și biodiversitate. Este vorba despre combaterea poluării aerului, promovarea mobilității curate, reducerea consumului de energie în clădiri, ecologizarea spațiilor urbane și abordarea complet diferită a gestionării deșeurilor. Îi arătați Europei calea de urmat și vă situați pe primele locuri în privința eforturilor depuse pentru a efectua schimbările sistemice și pe termen lung la care seface apelîn cadrul Pactului verde european”, a declarat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevičius.
Orașele finaliste au fost alese pe baza a 12 indicatori de mediu (Calitatea aerului; Zgomot; Apă; Utilizarea durabilă a terenurilor și a solului; Deșeuri și economie circulară; Natura și Biodiversitatea; Creștere verde și eco-inovare; Schimbările climatice: atenuare; Schimbări climatice: adaptare; Mobilitate Urbană Durabilă; Performanta energetica; Guvernanța mediului) pentru „Capitala verde”, respectiv a 6 domenii tematice de mediu (Natura, biodiversitatea, utilizarea durabilă a terenurilor și solului; Calitatea aerului și zgomotul; Apă; Deșeuri și economie circulară; Schimbările climatice și performanța energetică; Mobilitate urbană durabilă) pentru premiile „Frunza verde”. În octombrie, acestea se vor prezenta juriului prezidat de Comisie, expunându-și strategia de comunicare și un plan de acțiune privind modul în care intenționează să își pună în aplicare strategia și să își implice cetățenii și părțile interesate pentru a-și îndeplini obiectivele ecologice.
Orașele câștigătoare vor fi anunțate la 27 octombrie 2022, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor din „Capitala verde” a acestui an, Grenoble.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane