CE: Consultare publică pe tema funcționării cooperării administrative și combaterii fraudei în domeniul TVA
Numărul 12, 4-10 aprilie 2017 » Direct de la sursă
Comisia Europeană a lansat, până la 31 mai a.c., o consultare publică pe tema funcționării cooperării administrative și combaterii fraudei în domeniul TVA. Demersul CE vizează colectarea de opinii din partea întreprinderilor, a cetățenilor și a organizațiilor reprezentative pe temele amintite.
Consultarea se referă la planul de acțiune privind TVA, Spre un spațiu TVA unic în Uniune, adoptat de CE la 7 aprilie 2016. Planul prevede îndrumări clare pentru realizarea unui spațiu TVA unic, solid în ceea ce privește un sistem definitiv pentru TVA aplicată operațiunilor transfrontaliere. Potrivit CE, în vederea aplicării acestei reforme, alte aspecte referitoare la TVA ar trebui să fie examinate, cum ar fi cooperarea administrativă și combaterea fraudei în materie de TVA, regulile specifice care există în favoarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și cotele TVA care pot fi aplicate de statele membre.
Deși cooperarea administrativă și lupta împotriva fraudei în materie de TVA vizează în principal administrațiile fiscale, aceasta afectează, de asemenea, situația întreprinderilor și cetățenilor Uniunii Europene, se precizează într-un comunicat al Comisiei.
- colecta punctele de vedere ale părților interesate cu privire la experiența lor cu normele în vigoare care reglementează cooperarea administrativă transfrontalieră și combaterea fraudei în domeniul TVA;
- aduce noi perspective pentru evaluarea ce se desfășoară în prezent cu privire la Regulamentul (UE) nr. 904/2010;
- furniza informații cu privire la posibile îmbunătățiri, inclusiv la serviciile online pentru verificarea numerelor TVA pentru tranzacțiile efectuate în interiorul UE (VIES on-the-web);
- colecta date cantitative cu privire la o eventuală reducere sau majorare a costurilor administrative și/sau a costurilor de respectare a legislației pentru întreprinderi (în special IMM-uri).
Chestionarul online este disponibil prin intermediul aplicației EU Survey (accesând acest link) și poate fi completat în limba română.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial