CE: Încrederea în economia zonei euro a crescut în septembrie, dezmințind previziunile
Numărul 37, 6-12 oct. 2021 » Lumea în care trăim
Încrederea în economia zonei euro a crescut în septembrie, după declinul din august, sprijinită de optimismul în rândul consumatorilor, în industrie și construcții, în timp ce așteptările inflaționiste continuă să crească, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit datelor publicate de Comisia Europeană (CE), indicele sentimentului economic (ESI) a urcat la 117,7 puncte în septembrie, de la 117,6 puncte în august și față de nivelul record de 119 puncte înregistrat în iulie. Cifra comunicată de Executivul comunitar diferă de estimările analiștilor, care se așteptau la 116,9 puncte, în urma problemelor din lanțurile de aprovizionare.
În industrie, optimismul a urcat la 14,1 puncte în septembrie, de la 13,8 puncte în august, dar încrederea în sectorul serviciilor, responsabil pentru două treimi din PIB-ul zonei euro, a scăzut la 15,1 puncte, de la 16,8 puncte.
Indicele privind încrederea consumatorilor s-a situat la minus 4 puncte, o îmbunătățire față de minus 5,3 puncte luna precedentă.
În sectorul construcțiilor, optimismul a urcat la 7,5 puncte în septembrie, de la 5,5 puncte în august, compensând declinul din sectorul de retail, unde indicele a scăzut la 1,3 puncte, de la 4,6 puncte.
Redresarea economiei după pandemia de COVID-19 și creșterea rapidă a prețurilor energiei au dus la creșterea așteptărilor inflaționiste în rândul consumatorilor și producătorilor.
Indicele privind așteptările referitoare la prețul de vânzare în industrie, care indică noi presiuni inflaționiste, a urcat la 38,2 puncte în septembrie, un nou nivel record de când s-a început publicarea studiului, în 2000. În rândul consumatorilor, așteptările inflaționiste au urcat la 33,1 puncte în septembrie, de la 31,1 puncte în august, deși sunt sub nivelul record de 38,7 puncte din august 2001.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice