CE încurajează statele membre să utilizeze resursele REACT-EU, în contextul pandemiei de COVID-19
Telex » Știri 31 iulie 2020
În scrisorile adresate miniștrilor UE responsabili cu politica de coeziune, comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, și comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, au clarificat modul în care statele membre pot utiliza fondul REACT-EU, se precizează într-un comunicat al Executivului comunitar. Fondul face parte din instrumentul de redresare Next Generation EU și se va concentra pe susținerea rezilienței pieței forței de muncă, sprijinirea locurilor de muncă, a IMM-urilor și a familiilor cu venituri mici, precum și pe stabilirea unor baze viabile pentru tranzițiile digitală și verde și pentru o redresare socio-economică durabilă.
„În cadrul reuniunii la nivel înalt a Consiliului European din 17-21 iulie, șefii de stat sau de guvern din UE au convenit să aloce fondului un buget de 47,5 miliarde de euro. Acest acord nu constituie sfârșitul procesului legislativ, dar, pentru a asigura o redresare rapidă în contextul crizei provocate de coronavirus, este important ca statele membre să treacă la o programare rapidă a resurselor”, se menţionează în cpmunicat.
„Resursele din cadrul inițiativei REACT-EU vor avea o importanță crucială în următorii 3 ani pentru redresarea economiei care suferă efectele crizei provocate de coronavirus. Le recomandăm statelor membre să profite de această ocazie în modul cel mai productiv și eficient pentru o redresare solidă, verde, digitală și caracterizată prin coeziune”, a declarat Elisa Ferreira.
Pentru punerea în practică rapidă a inițiativei REACT-EU, statele membre ar trebui să urmeze recomandările prevăzute în scrisorile Comisiei: să vizeze zonele geografice cel mai grav afectate de pandemie și care sunt cel mai puțin reziliente, să ia în considerare recomandările specifice fiecărei țări din cadrul semestrului european și să respecte principiul parteneriatului. Resursele REACT-EU ar trebui să fie mobilizate și pentru proiecte care sprijină obiectivele UE în materie de climă. De asemenea, proiectele ar trebui atât să abordeze consecințele pandemiei, cât și să faciliteze tranziția către o economie și societăți verzi și digitale care să fie mai reziliente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile