CE intenționează să reducă șomajul de lungă durată și să ajute persoanele să își găsească un loc de muncă
Telex » Știri 19 aprilie 2024
Comisia Europeană (CE) a lansat o cerere de propuneri în valoare de 23 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre ale UE să dezvolte noi modalități de combatere a șomajului de lungă durată și să sprijine revenirea persoanelor pe piața forței de muncă. Aceasta a fost anunțată în recentul plan de acțiune pentru remedierea deficitului de forță de muncă și de competențe în UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres.
Prin această cerere de propuneri, finanțată în cadrul inițiativei "Inovare socială+" a Fondului social european Plus (FSE+), Comisia urmărește să valorifice inițiativele promițătoare anterioare și să consolideze rolul organizațiilor economiei sociale. Aceste organizații acordă prioritate obiectivelor sociale și de mediu și reinvestesc cea mai mare parte a câștigurilor lor în inițiative proprii. Ele au o capacitate dovedită de a sprijini persoanele care au suferit de pe urma izolării și a sărăciei din cauza șomajului de lungă durată.
Deși cifrele privind ocuparea forței de muncă în UE se situează la un nivel record, de 75,5% în al patrulea trimestru al anului 2023, combaterea șomajului de lungă durată - situația persoanelor care nu au un loc de muncă de peste un an - rămâne o problemă în multe state membre. În 2022, 4,5 milioane de persoane în vârstă de peste 25 de ani din UE erau înregistrate ca șomeri de lungă durată, se menționează în comunicat.
"Cu cât o persoană rămâne în șomaj mai mult timp, cu atât este mai dificil pentru aceasta să își găsească un loc de muncă, ceea ce sporește riscul de sărăcie și de excluziune socială. Măsurile tradiționale, cum ar fi formarea fără sprijin individualizat, sunt adesea insuficiente pentru a aborda problema în mod eficient", subliniază sursa citată.
În căutarea de soluții, un raport recent finanțat de UE a arătat potențialul abordărilor inovatoare, cum ar fi așa-numitele „garanții de angajare”, de a ajuta șomerii de lungă durată să se reintegreze pe piața forței de muncă. Astfel de măsuri contribuie la găsirea sau crearea de locuri de muncă adecvate pentru profilurile persoanelor, răspunzând în același timp nevoilor comunităților lor locale. Aceste sisteme pot avea beneficii ample: ele pot oferi servicii utile la un cost accesibil pentru comunitatea locală, pot oferi o nouă cale către ocuparea unui loc de muncă pentru persoanele care nu au lucrat de mult timp și pot contribui la acoperirea deficitelor de forță de muncă și de competențe.
Datorită acestor inițiative, șomerii de lungă durată pot începe să își consolideze independența financiară, dezvoltarea profesională și încrederea în sine. Acest lucru le îmbunătățește perspectivele de angajare pe piața forței de muncă în general, sprijinind incluziunea lor socială și economică.
Raportul privind garanțiile de angajare și alte abordări inovatoare a evidențiat exemple de inițiative care au sprijinit cu succes șomerii de lungă durată. De exemplu, proiectul-pilot privind garanția de angajare din Marienthal, Austria, oferă un loc de muncă cu o remunerație echitabilă tuturor șomerilor de lungă durată. În Franța, inițiativa privind teritoriile fără șomaj de lungă durată contribuie la angajarea de persoane fără loc de muncă de cel puțin un an. În cadrul inițiativei sunt evaluate competențele și aspirațiile persoanelor, corelându-le cu nevoile comunității și creând locuri de muncă care răspund acestor nevoi. Proiectul redirecționează economiile din prestațiile în numerar plătite șomerilor către crearea acestor locuri de muncă.
O abordare similară a fost introdusă și în Belgia, unde inițiativa 17 teritorii fără șomaj de lungă durată va fi lansată în Valonia, cu sprijin din Fondul social european Plus (FSE+). Inițiativa de la Berlin privind venitul de bază solidar urmărește să combată șomajul de lungă durată oferind 1.000 de oportunități de angajare persoanelor aflate în șomaj de maximum cinci ani.
Organizațiile trebuie să își prezinte propunerile până la 30 septembrie 2024, urmând instrucțiunile furnizate pe site-ul internet al cererii de propuneri; proiectele trebuie să implice organizații din cel puțin două țări diferite dintre statele membre ale UE, Islanda, Muntenegru, Norvegia și Serbia. Proiectele pot dura până la 36 de luni și pot primi granturi cuprinse între 1 și 3 milioane euro pe proiect.
La 28 mai 2024, o reuniune online va oferi posibilitatea de a adresa întrebări cu privire la cererea de propuneri și va avea loc și o reuniune de corelare, pentru a facilita crearea de noi parteneriate pentru dezvoltarea de proiecte. Informațiile cu privire la ambele reuniuni vor fi puse la dispoziție pe pagina de internet a cererii de propuneri.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial