CE: Localitatea Grădinari din județul Olt, printre câștigătorii primei ediții a premiului „Capitalele incluziunii și diversității”
Telex » Știri 29 aprilie 2022
Comisia Europeană (CE) a anunțat câștigătorii primei ediții a premiului „Capitalele europene ale incluziunii și diversității”, iar localitatea Grădinari din județul Olt este printre aceștia, informează un comunicat al Executivului comunitar. „Scopul inițiativei este de a pune în lumină metropolele, orașele și regiunile din UE care reprezintă un exemplu în ceea ce privește politicile favorabile incluziunii. Câștigătorii care provin din cinci state membre – Croația, Germania, România, Spania și Suedia – au primit recunoaștere pentru activitatea pe care au depus-o în vederea creării de societăți mai echitabile, promovând diversitatea și incluziunea în ceea ce privește sexul, originea rasială și etnică, religia și convingerile, dizabilitățile, vârsta, drepturile persoanelor LGBTIQ și integrarea romilor”, se menționează în comunicat.
Câștigătorul aurului la categoria „autorități locale cu mai mult de 50 000 de locuitori” este orașul Köln din Germania pentru strategia sa de consolidare a diversității și a incluziunii. Argintul a fost obținut de orașul Göteborg din Suedia, iar bronzul de orașul Barcelona din Spania. Câștigătorul aurului la categoria „autorități locale cu mai puțin de 50 000 de locuitori” este orașul Koprivnica din Croația pentru strategia sa de sprijinire a persoanelor cu dizabilități. Argintul a fost obținut de orașul Ingelheim am Rhein din Germania, iar bronzul de orașul Antequera din Spania. Câștigătorul aurului la cea de a treia categorie, respectiv categoria privind incluziunea romilor, este Andaluzia, Spania, pentru planul său cuprinzător de integrare a comunității rome. Argintul a fost obținut de orașul Göteborg din Suedia, iar bronzul de localitatea Grădinari din România.
Context. Lansat în cadrul Planului de acțiune al UE de combatere a rasismului pentru perioada 2020-2025, ediția anuală a premiului „Capitalele europene ale incluziunii și diversității” se înscrie în activitatea CE privind uniunea egalității. Perioada de înscriere la prima ediție a fost 22 noiembrie 2021 – 15 februarie 2022. Pentru toate categoriile, un juriu de experți a atribuit puncte pentru o serie de criterii, inclusiv natura și sfera inițiativelor, impactul acestora și implicarea persoanelor expuse discriminării în procesul de elaborare a politicilor.
Câștigătorii ediției din acest an au fost anunțați în cadrul unei ceremonii online, marcând lansarea Lunii europene a diversității 2022. Evenimentul „Luna europeană a diversității” a avut loc pentru prima dată în mai 2020, în cadrul celei de a 10-a aniversări a Platformei UE a cartelor diversității. Luna europeană a diversității elogiază eforturile depuse de organizații pentru a contribui la crearea unor medii egale și favorabile incluziunii, în beneficiul tuturor. Inițiativa aceasta se înscrie în angajamentul CE de a combate discriminarea și de a promova locuri de muncă diverse și favorabile incluziunii.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial