CE: Noile norme în materie de transparență impun prestatorilor de servicii să raporteze tranzacțiile cu criptoactive
Telex » Știri 9 decembrie 2022
Comisia Europeană (CE) a propus noi norme de transparență fiscală pentru toți prestatorii de servicii care facilitează tranzacțiile cu criptoactive pentru clienții rezidenți în Uniunea Europeană, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. Acestea completează Regulamentul privind piețele criptoactivelor (MiCA) și normele privind combaterea spălării banilor. „Impozitarea echitabilă și eficace este esențială pentru asigurarea veniturilor pentru serviciile și investițiile publice, creând în același timp un mediu de afaceri în care inovarea să poată prospera. Cu toate acestea, autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute prin utilizarea criptoactivelor, care sunt ușor tranzacționate la nivel transfrontalier. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a garanta că impozitele sunt plătite efectiv, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni pierd venituri fiscale importante”, se menționează în comunicat.
Noua propunere va îmbunătăți capacitatea statelor membre de a detecta și de a combate frauda fiscală, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale, impunând tuturor furnizorilor de servicii de criptoactive – indiferent de dimensiunea sau de localizarea lor – să raporteze tranzacțiile clienților care își au reședința în UE. Directiva urmărește, de asemenea, să stabilească un nivel minim comun de sancțiuni pentru situațiile de neconformitate gravă, cum ar fi absența totală a raportării, în pofida atenționărilor administrative. În plus, Comisia a sugerat extinderea atât a obligațiilor de raportare ale instituțiilor financiare pentru a acoperi moneda electronică și monezile digitale, cât și a domeniului de aplicare al schimbului automat de informații pentru a anticipa deciziile transfrontaliere utilizate de persoanele cu disponibilități financiare ridicate.
Propunerea, care ia forma unei modificări a Directivei privind cooperarea administrativă (DAC), este în concordanță cu inițiativa OCDE privind cadrul de raportare privind criptoactivele (CARF) și cu modificările aduse Standardului comun de raportare (SCR) al OCDE. Proiectul de text va fi înaintat Parlamentului European spre consultare și Consiliului spre adoptare. Se preconizează ca intrarea în vigoare a noilor cerințe de raportare privind criptoactivele, moneda electronică și monezile digitale să aibă loc la 1 ianuarie 2026.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național