CE: Noile norme privind cotele TVA oferă statelor membre ale UE o mai mare flexibilitate, sprijinind în același timp prioritățile Uniunii în ceea ce privește mediul, digitalizarea și sănătatea publică
Numărul 46, 8-14 dec. 2021 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a salutat acordul la care au ajuns miniștrii de finanțe din UE cu privire la actualizarea normelor actuale care reglementează cotele taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru bunuri și servicii. „Aceste noi norme vor oferi guvernelor mai multă flexibilitate în ceea ce privește cotele pe care le pot aplica și vor asigura egalitatea de tratament între statele membre ale UE. În același timp, legislația actualizată va alinia normele în materie de TVA la prioritățile comune ale UE, cum ar fi combaterea schimbărilor climatice, sprijinirea digitalizării și protecția sănătății publice. Parlamentul European trebuie consultat în prezent cu privire la textul final”, precizează Executivul comunitar, într-un comunicat.
Reprezentanții CE menționează că normele actuale ale UE privind cotele TVA sunt vechi de aproape treizeci de ani și aveau nevoie urgentă de modernizare, având în vedere evoluția normelor generale în materie de TVA de-a lungul anilor. Acesta este motivul pentru care Comisia a propus, în 2018, reformarea cotelor TVA. Noul Acord va asigura alinierea deplină a normelor UE în materie de TVA la prioritățile politice comune ale UE. Aceste aspecte vor fi abordate prin:
♦ Actualizarea listei de bunuri și servicii (anexa III la Directiva TVA) în cazul cărora toate statele membre pot aplica cote reduse de TVA. Printre noile produse și servicii adăugate pe listă se numără cele care protejează sănătatea publică, sunt benefice pentru mediu și sprijină tranziția digitală. Odată ce normele vor intra în vigoare, statele membre vor putea, de asemenea, să scutească pentru prima dată de TVA anumite bunuri și servicii incluse pe listă, considerate a acoperi nevoile de bază;
♦ Eliminarea, până în 2030, a posibilității ca statele membre să aplice cote reduse și scutiri în cazul bunurilor și al serviciilor considerate dăunătoare pentru mediu și pentru obiectivele UE în materie de schimbări climatice;
♦ Punerea la dispoziția tuturor țărilor a derogărilor și a scutirilor aplicabile în cazul unor bunuri și servicii specifice, în vigoare în prezent din motive istorice în anumite state membre, pentru a asigura egalitatea de tratament și pentru a evita denaturarea concurenței. Cu toate acestea, derogările existente care nu sunt justificate de alte obiective de politică publică decât cele care sprijină acțiunile UE în domeniul climei vor trebui să ia sfârșit până în 2032.
Noile norme prezentate acum sunt susținute de un acord anterior care prevede trecerea la un sistem de TVA al UE în care TVA să fie plătită în statul membru al consumatorului, și nu în cel al furnizorului. Astfel, o mai mare diversitate a cotelor (astfel cum s-a convenit astăzi) ar fi mai puțin susceptibilă de a perturba funcționarea pieței unice sau de a crea denaturări ale concurenței. În același timp, se evită astfel, de asemenea, o proliferare a cotelor reduse care ar pune în pericol capacitatea statelor membre de a colecta venituri după pandemia de COVID-19.
În anii următori, statele membre vor trebui să își continue eforturile pentru a asigura o redresare durabilă în urma pandemiei de COVID-19 și să investească masiv în tranziția verde și în cea digitală. Protejarea veniturilor publice este deosebit de importantă în acest context. Acesta este motivul pentru care legislația actualizată specifică, de asemenea, nivelul minim al cotelor reduse, precum și numărul maxim de bunuri și servicii din anexa III în cazul cărora statele membre pot aplica aceste cote (a se vedea secțiunea Întrebări și răspunsuri pentru detalii complete). Cu toate acestea, statele membre vor putea, de asemenea, să aplice pentru prima dată o cotă redusă mai mică de 5% sau să scutească de TVA un număr mic de articole de pe listă.
Normele actualizate vor fi transmise în prezent Parlamentului European pentru consultare cu privire la textul final până în martie 2022. Odată adoptată oficial de statele membre, legislația va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, ceea ce va permite statelor membre să aplice noul sistem începând cu data respectivă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național