CE: Noile norme privind transparența fiscală vor ajuta statele membre să facă lumină în ceea ce privește sectorul criptoactivelor
Telex » Știri 17 mai 2023
Comisia Europeană (CE) a salutat acordul politic („abordarea generală”) la care au ajuns miniștrii de finanțe din UE cu privire la noile norme în materie de transparență fiscală pentru toți prestatorii de servicii care facilitează tranzacțiile cu criptoactive pentru clienții rezidenți în UE, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Pe baza unei propuneri a Comisiei, noile norme completează Regulamentul privind piețele criptoactivelor (MiCA) și Regulamentul privind transferurile de fonduri (TFR) și sunt pe deplin coerente cu inițiativa OCDE privind cadrul de raportare a criptoactivelor”, se menționează în comunicat.
Impozitarea echitabilă și eficace este esențială pentru asigurarea veniturilor pentru serviciile și investițiile publice, creând în același timp un mediu de afaceri în care inovarea să poată prospera. Cu toate acestea, autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute prin utilizarea criptoactivelor, care sunt ușor tranzacționate la nivel transfrontalier. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a garanta că impozitele sunt plătite efectiv, ceea ce înseamnă că cetățenii europeni pierd venituri fiscale importante.
Directiva va îmbunătăți capacitatea statelor membre de a detecta și de a combate frauda fiscală, evaziunea fiscală și evitarea obligațiilor fiscale, impunând tuturor furnizorilor de criptoactive cu sediul în UE – indiferent de dimensiunea lor – să raporteze tranzacțiile clienților care își au reședința în UE. În plus, domeniul de aplicare a directivei actualizate a fost extins pentru a include obligațiile de raportare ale instituțiilor financiare cu privire la moneda electronică și monedele digitale ale băncii centrale, precum și schimbul automat de informații privind deciziile fiscale anticipate cu aplicare transfrontalieră utilizate de persoanele fizice.
Noile cerințe de raportare privind criptoactivele, moneda electronică și monedele digitale ale băncii centrale vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. Adoptarea finală a noilor norme va fi posibilă în momentul în care va fi disponibil avizul consultativ al Parlamentului European.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național