CE oferă stimulente pentru folosirea camioanelor cu emisii scăzute
Telex » Știri 12 iulie 2023
Comisia Europeană (CE) a propus măsuri pentru ca transportul de marfă să devină mai eficient și mai durabil, îmbunătățind gestionarea infrastructurii feroviare, oferind stimulente mai puternice pentru camioanele cu emisii scăzute și o mai bună informare cu privire la emisiile de gaze cu efect de seră generate de transportul de mărfuri, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Scopul este de a spori eficiența în cadrul sectorului, ajutându-l să contribuie la obiectivul de reducere cu 90% a emisiilor generate de transporturi până în 2050, astfel cum se prevede în Pactul verde european, permițând, în același timp, pieței unice a UE să continue să crească.
Construcția căilor ferate este costisitoare și, în UE, este din ce în ce mai congestionată. Regulamentul propus va optimiza utilizarea acestora, va îmbunătăți coordonarea transfrontalieră, va spori punctualitatea și fiabilitatea și, în cele din urmă, va atrage mai multe companii de transport de marfă către transportul feroviar. Călătorii vor beneficia de servicii feroviare suplimentare, deoarece capacitatea rețelei va fi mai bine utilizată, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra serviciilor transfrontaliere, permițând, printre altele, conexiuni mai frecvente și rezervarea mai rapidă a biletelor.
Normele actuale privind gestionarea capacității sunt stabilite anual, la nivel național și manual. Acest lucru nu favorizează traficul transfrontalier (aproximativ 50% din transportul feroviar de marfă traversează frontierele); abordarea fragmentată duce la întârzieri la frontiere. Acest lucru, la rândul său, împiedică funcționarea pieței unice. Întârzierile cauzate de congestii cauzate de activitățile de întreținere necoordonate sunt, de asemenea, frecvente.
Propunerea de regulament privind utilizarea capacităților de infrastructură feroviară în spațiul feroviar unic european se bazează pe proiectul de reproiectare a graficelor de circulație condus de industrie. Scopul este de a răspunde mai bine diferitelor nevoi ale sectorului feroviar: orare stabile și rezervări anticipate de bilete pentru serviciile de transport de călători, precum și curse flexibile adaptate la lanțurile de aprovizionare "exact la timp" pentru expeditorii de mărfuri.
Peste 50% din transportul de mărfuri este efectuat pe cale rutieră în UE (cifrele din 2020), iar acest transport are o contribuție majoră la emisiile de gaze cu efect de seră. Actuala Directivă privind greutățile și dimensiunile stabilește lungimea, lățimea și înălțimea maxime ale greutății pentru vehiculele grele. Propunerea revizuiește aceste norme pentru a permite o greutate suplimentară pentru vehiculele care utilizează tehnologii cu emisii zero, deoarece acestea tind să crească greutatea unui vehicul. Acest lucru va stimula adoptarea unor vehicule și tehnologii mai curate. Odată ce tehnologia se dezvoltă și sistemele de propulsie cu emisii zero devin mai ușoare, datorită, de asemenea, utilizării dispozitivelor și cabinelor aerodinamice, vehiculele mai curate vor beneficia de o sarcină utilă suplimentară în comparație cu camioanele convenționale.
Se va încuraja, de asemenea, adoptarea unor cabine mai aerodinamice și a altor dispozitive de economisire a energiei, nu numai prin îmbunătățirea confortului și siguranței conducătorului auto, ci și prin creșterea eficienței grupurilor motopropulsoare cu emisii zero - ceea ce înseamnă mecanismul care transmite puterea de la motor pentru deplasarea vehiculului.
Propunerea va oferi, de asemenea, claritate cu privire la utilizarea în traficul transfrontalier, în anumite condiții, a vehiculelor mai grele și mai lungi, care sunt permise în prezent în unele state membre. Aceasta include clarificarea faptului că statele membre care permit sistemele modulare europene (EMS) pe teritoriile lor vor putea, de asemenea, să le utilizeze în operațiuni internaționale între aceste state membre învecinate, fără a fi nevoie de un acord bilateral și fără o restricție de trecere a unei singure frontiere. Aceasta înseamnă că aceeași cantitate de marfă poate fi transportată în mai puține călătorii.
Pentru a încuraja transportul intermodal, prin care mărfurile sunt transportate utilizând două sau mai multe moduri de transport, dar cu o unitate de încărcare standardizată (cum ar fi o remorcă container sau alta), camioanele, remorcile și semiremorcile vor fi autorizate să transporte o greutate suplimentară. Înălțimea suplimentară va facilita, de asemenea, transportul containerelor cu cub înalt cu vehicule standard.
De asemenea, Comisia Europeană a propus o abordare metodologică comună pentru ca întreprinderile să își calculeze emisiile de gaze cu efect de seră dacă doresc să publice aceste informații sau dacă li se solicită să le împărtășească din motive contractuale. Metodologia propusă se bazează pe standardul ISO/CEN recent adoptat pentru cuantificarea și raportarea emisiilor de gaze cu efect de seră generate de funcționarea lanțurilor de transport de pasageri și de mărfuri. Datele fiabile privind emisiile din ușă în ușă vor permite operatorilor să își compare serviciile și le vor permite consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la opțiunile de transport și livrare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial