CE: Pași esențiali în combaterea utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale în cadrul UE
Telex » Știri 23 decembrie 2021
Comisia Europeană (CE) a prezentat o inițiativă esențială de combatere a utilizării abuzive a entităților fictive în scopuri fiscale necorespunzătoare, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Propunerea urmărește să garanteze că entitățile din Uniunea Europeană care nu au nicio activitate economică sau care desfășoară o activitate economică minimă nu pot beneficia de niciun avantaj fiscal și nu impun nicio sarcină financiară contribuabililor. Acest lucru va proteja, de asemenea, condițiile de concurență echitabile pentru marea majoritate a întreprinderilor europene, care sunt esențiale pentru redresarea UE, și va asigura faptul că contribuabilii de rând nu suportă sarcini financiare suplimentare din cauza celor care încearcă să evite plata cotei care le revine”, se menționează în comunicat.
Deși este adevărat că entitățile fictive (societățile de tip „cutie poștală”) pot avea funcții de afaceri și comerciale utile, unele grupuri internaționale și chiar persoane fizice abuzează de acestea în scopuri de planificare fiscală agresivă sau de evaziune fiscală. „Anumite întreprinderi direcționează fluxurile financiare către entitățile fictive din jurisdicțiile cu impozite foarte scăzute, fără impozitare sau din cele unde impozitele pot fi eludate cu ușurință. În mod similar, unele persoane fizice pot utiliza entități fictive pentru a-și sustrage activele și bunurile imobile de la plata impozitelor, fie în țara lor de reședință, fie în țara în care se află proprietatea”, precizează CE.
Odată adoptată de statele membre, propunerea ar trebui să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024. Aceasta este una dintre inițiativele din setul de măsuri al Comisiei care vizează combaterea practicilor fiscale abuzive. În decembrie 2021, CE a prezentat o transpunere foarte rapidă a acordului internațional privind impozitarea minimă a întreprinderilor multinaționale. În 2022, CE va prezenta o altă propunere privind transparența, care va impune anumitor mari întreprinderi multinaționale să își publice ratele efective de impozitare, precum și cea de a 8-a Directivă privind cooperarea administrativă, care va permite administrațiilor fiscale să dispună de informațiile necesare pentru a acoperi criptoactivele. În plus, deși această inițiativă abordează situația din interiorul UE, CE va prezenta în 2022 o nouă inițiativă pentru a răspunde provocărilor legate de entitățile fictive din afara UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile