CE: Peste 100 de companii vor utiliza 10 milioane tone de plastic reciclat în produsele noi până în 2025
Telex » Știri 23 septembrie 2019
Comisia Europeană (CE) a anunţat că peste 100 de parteneri din domeniul public şi privat reprezentând întregul lanţ valoric al materialelor plastice au semnat declaraţia Alianţei circulare privind materialele plastice, care promovează acţiuni voluntare pentru buna funcţionare a pieţei materialelor plastice reciclate din UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Declaraţia descrie modul în care alianţa va atinge, până în 2025, obiectivul de a utiliza 10 milioane de tone de plastic reciclat pentru a fabrica produse noi în Europa. Acest obiectiv a fost stabilit de CE în Strategia privind materialele plastice din 2018, ca parte a eforturilor de a stimula reciclarea materialelor plastice în Europa.
Declaraţia, semnată de întreprinderi mici şi mijlocii, mari corporaţii, asociaţii de întreprinderi, organisme de standardizare, organizaţii de cercetare şi autorităţi locale şi naţionale, aprobă obiectivul celor 10 milioane de tone şi solicită trecerea la un nivel zero de deşeuri în natură şi la eliminarea totală a depozitării deşeurilor.
Totodată, declaraţia prevede acţiuni concrete pentru atingerea obiectivului, printre care îmbunătăţirea proiectării produselor din plastic astfel încât acestea să devină reciclabile într-o mai mare măsură şi integrarea mai multor materiale plastice reciclate şi identificarea potenţialului neexploatat în materie de colectare, sortare şi reciclare a deşeurilor de plastic în UE, precum şi a lacunelor în materie de investiţii. De asemenea, va fi elaborată o agendă în materie de cercetare şi dezvoltare pentru materialele plastice circulare şi va fi instituit un sistem de monitorizare transparent şi fiabil pentru a urmări toate fluxurile de deşeuri de plastic din UE. „Avem şansa de a transforma industria noastră într-un lider mondial în domeniul materialelor plastice reciclate. Ar trebui să profităm din plin de această oportunitate pentru a proteja mediul, pentru a crea locuri de muncă în acest sector şi pentru a rămâne competitivi”, a declarat La rândul său, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri, Elzbieta Bienkowska.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale