CE: Peste 2 miliarde euro pentru sprijinirea redresării, rezilienței și diversității sectoarelor culturale și creative
Telex » Știri 27 mai 2021
Comisia Europeană (CE) a lansat o serie de acțiuni de sprijinire a sectoarelor culturale și creative din Europa și din afara acesteia, în urma adoptării programului de lucru pentru primul an al programului Europa creativă 2021-2027, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. „În 2021, programul Europa creativă va aloca un buget fără precedent de aproximativ 300 de milioane euro pentru a ajuta profesioniștii și artiștii din toate sectoarele culturale să colaboreze la nivel interdisciplinar și transfrontalier, pentru a găsi mai multe oportunități și a ajunge la noi categorii de public. (…) Aceste cereri vor fi deschise tuturor organizațiilor active în sectoarele culturale și creative relevante. Bugetul total al programului, de 2,4 miliarde euro pe o perioadă de șapte ani, a crescut cu 63% în comparație cu bugetul precedent. Programul Europa creativă vizează, de asemenea, creșterea competitivității sectoarelor culturale, sprijinind, totodată, eforturile acestora de a deveni mai ecologice, mai digitale și mai favorabile incluziunii. Se acordă o atenție deosebită consolidării rezilienței și redresării sectoarelor culturale și creative în contextul pandemiei de COVID-19”, se menționează în comunicat.
Programul Europa creativă din 2021 stabilește obiective comune pentru sectoarele culturale și creative. Acesta pune un accent mai puternic pe creația transnațională, circulația și promovarea la nivel mondial a operelor europene, inovarea în toate sectoarele și facilitarea accesului la finanțare prin rate mai ridicate de cofinanțare din partea UE. Toate acțiunile și proiectele finanțate ar trebui să respecte egalitatea de gen și angajamentele UE în materie de mediu cu privire la conceperea și punerea în aplicare a activităților lor.
Printre acțiunile acoperite de programul Europa creativă se numără: ▪ un sistem de sprijinire a traducerii operelor literare și a dezvoltării parteneriatelor în domeniul editorial; ▪ premiile UE în domeniile literaturii, muzicii, arhitecturii și patrimoniului cultural, precum și inițiativele „Capitalele europene ale culturii” și „Marca patrimoniului european”; ▪ consolidarea accesibilității și vizibilității operelor audiovizuale europene dincolo de platforme și frontiere; ▪ laboratorul pentru inovare creativă – încurajarea abordărilor inovatoare în ceea ce privește crearea, distribuția și promovarea conținutului în diferite sectoare; ▪ promovarea alfabetizării mediatice, a pluralismului și a libertății ca valori europene.
Potrivit reprezentanților CE, sectoarele culturale și creative au reprezentat întotdeauna o fațetă bogată a vieții europene, contribuind nu numai la coeziunea și diversitatea socială a Europei, ci și la economia sa, reprezentând 4,2 % din PIB-ul total al UE și 3,7 % din forța de muncă a UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice