CE propune noi ținte privind eficiența energetică a clădirilor și revizuirea directivei corespunzătoare
Telex » Știri 23 noiembrie 2021
Comisia Europeană (CE) a propus mai multe modificări la directiva privind eficiența energetică a clădirilor, care vor fi discutate pe 14 decembrie, a anunțat Gaspard Demur, team leader în cadrul DG Energy, Comisia Europeană, într-o conferință de profil, relatează Agerpres. „În contextul propunerilor Fit for 55, Comisia Europeană a propus revizuirea directivei privind eficiența energetică a clădirilor, întrucât clădirile reprezintă 40% din consumul de energie și 35% din emisiile de gaze, iar reabilitarea merge foarte încet în Europa”, a spus el, în cadrul Forumului România Eficientă - Clădirile în contextul Fit for 55.
Astfel, CE propune o nouă țintă de creștere a eficienței energetice cu 9% până în anul 2030. „Această țintă este obligatorie pentru fiecare stat și va fi finanțată prin contribuție națională. Propunem, de asemenea, să creștem economia de energie cu 0,5% și fiecare stat membru trebuie să concentreze pe sectoarele care au cel mai mare potențial de economisire”, a arătat Demur. El a adăugat că directiva privind eficiența energetică se adresează sectorului public.
„Propunem, de asemenea, o obligație anuală de renovare de 3% pentru toate clădirile publice. Totodată, propunem să se dubleze sursele energetice folosite la clădiri, să ajungem la 49% cota de energie regenerabilă în clădiri până în 2030”, a precizat oficialul european.
„Am creat un grup de lucru privind consumatorul vulnerabil pentru a înțelege clar ce înseamnă sărăcia energetică. Să avem o înțelegere comună la nivel național ce înseamnă această definiție a sărăciei energetice. O primă întâlnire a avut loc la 16 noiembrie și vom continua să monitorizăm sărăcia energetică, întrucât este un subiect-cheie la nivelul comisiei”, a mai spus Gaspard Demur.
Noua directivă va fi discutată pe 14 decembrie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial