CE propune o monitorizare cuprinzătoare a pădurilor europene
Telex » Știri 23 noiembrie 2023
Comisia Europeană (CE) a propus o lege privind monitorizarea pădurilor care va elimina lacunele existente în ceea ce privește informațiile privind pădurile europene și va crea o bază cuprinzătoare de cunoștințe în domeniul forestier, pentru a permite statelor membre, proprietarilor de păduri și administratorilor de păduri să își îmbunătățească răspunsul la presiunile tot mai mari asupra pădurilor și să consolideze reziliența pădurilor, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, citat de Agerpres. O mai bună monitorizare va permite luarea de măsuri pentru a face pădurile mai rezistente la amenințările transfrontaliere reprezentate de dăunători, secete și incendii forestiere care sunt exacerbate de schimbările climatice, va permite noi modele de afaceri, cum ar fi agricultura carbonului, și va sprijini respectarea legislației convenite a UE. În cele din urmă, va contribui la consolidarea capacității pădurilor de a-și îndeplini multiplele funcții de mediu și socio-economice, inclusiv rolul lor de absorbanți naturali de carbon.
"Legea privind monitorizarea pădurilor nu numai că ne va oferi o imagine de ansamblu clară asupra stării pădurilor europene, ci va permite, de asemenea, statelor membre, proprietarilor de păduri și administratorilor de păduri să își îmbunătățească răspunsul la presiunile exercitate de schimbările climatice. Reziliența pădurilor noastre este unul dintre cei mai importanți aliați ai noștri în lupta împotriva schimbărilor climatice și în protejarea biodiversității", a declarat comisarul european pentru mediu, oceane și pescuit, Virginijus Sinkevicius.
Cadrul de monitorizare va permite colectarea și partajarea în timp util a datelor forestiere comparabile obținute printr-o combinație de tehnologie de observare a Pământului și măsurători la sol. Pe baza eforturilor naționale existente, cadrul va oferi date și cunoștințe mai ample pentru procesul decizional și punerea în aplicare a politicilor, inclusiv informații mai actualizate privind perturbările naturale și dezastrele forestiere în toate statele membre.
În prezent, informațiile disponibile privind starea pădurilor și utilizarea resurselor și serviciilor forestiere sunt dispersate și incomplete, datele privind pădurile din UE sunt adesea depășite și produse utilizând definiții divergente, ceea ce duce la lacune semnificative în materie de cunoștințe. Un sistem de monitorizare cuprinzător va aborda aceste inconsecvențe.
Cadrul va contribui la crearea unei guvernanțe integrate în domeniul forestier, prin asigurarea cooperării între statele membre și prin încurajarea acestora să elaboreze planuri forestiere pe termen lung, ținând seama de toate dimensiunile de politică relevante și de multifuncționalitatea pădurilor. Propunerea nu introduce noi cerințe administrative directe pentru întreprinderi, proprietarii de păduri și silvicultori.
Cadrul va aduce beneficii economice, deoarece îi va sprijini pe administratorii de păduri să își comercializeze serviciile ecosistemice, cum ar fi eliminările de dioxid de carbon, în temeiul Cadrului UE de certificare a eliminării dioxidului de carbon. Pe baza unor date mai credibile și mai accesibile, administratorii și proprietarii de păduri vor putea dezvolta noi oportunități de afaceri care vor oferi venituri suplimentare, extinzând în același timp agricultura carbonului și contribuind la atenuarea schimbărilor climatice și la adaptarea la acestea. Noua lege va sprijini, de asemenea, o nouă piață pentru furnizorii de servicii de monitorizare digitală, inclusiv un număr mare de IMM-uri și întreprinderi nou-înființate inovatoare.
Ca parte a activității sale mai ample în cadrul Strategiei UE pentru păduri, Comisia a adoptat miercuri, de asemenea, o propunere de actualizare a guvernanței forestiere a UE, care vizează crearea unui grup de experți reînnoit, incluziv și interdisciplinar al statelor membre, competent în toate aspectele forestiere, care să reflecte toate obiectivele de mediu, sociale și economice ale Strategiei UE pentru păduri.
Propunerea va fi examinată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.
Potrivit studiilor Comisiei, lanțurile valorice forestiere extinse furnizează materii prime precum lemnul, alimentele, plantele medicale, pluta și rășina și sprijină în prezent 4,5 milioane de locuri de muncă în UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial