CE propune stimulente fiscale pentru capitaluri proprii pentru a ajuta întreprinderile să se dezvolte
Numărul 18, 11-17 mai 2022 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) a propus o indemnizație pentru reducerea tendinței de favorizare a îndatorării (DEBRA), pentru a ajuta întreprinderile să acceseze finanțarea de care au nevoie și să devină mai reziliente, informează Executivul comunitar, într-un comunicat. „Această măsură va sprijini întreprinderile prin introducerea unei indemnizații care va acorda capitalurilor proprii același tratament fiscal ca și îndatorării”, se menționează în comunicat. Propunerea prevede că majorările capitalului propriu al unui contribuabil de la un an fiscal la altul vor fi deductibile din baza sa de impozitare, la fel ca în cazul îndatorării.
Această inițiativă face parte din strategia UE privind impozitarea întreprinderilor, care urmărește să asigure un sistem fiscal echitabil și eficient în întreaga UE și contribuie la uniunea piețelor de capital, făcând finanțarea mai accesibilă întreprinderilor din UE și promovând integrarea piețelor naționale de capital într-o veritabilă piață unică.
În prezent, normele fiscale favorizează îndatorarea în cadrul sistemului de impozitare a societăților, întreprinderile putând deduce dobânda aferentă unei finanțări prin îndatorare – dar nu și costurile legate de finanțarea prin capitaluri proprii –, ceea ce poate stimula întreprinderile să acumuleze datorii în loc să majoreze capitalul propriu pentru a-și finanța creșterea. Nivelurile excesive de îndatorare fac ca întreprinderile să fie vulnerabile la schimbările neprevăzute din mediul de afaceri. Gradul total de îndatorare a societăților nefinanciare din UE s-a ridicat la aproape 14,9 mii de miliarde euro în 2020 sau 111% din PIB.
În acest context, CE subliniază că întreprinderile cu o structură solidă de capital pot fi mai puțin vulnerabile la șocuri și mai susceptibile să facă investiții și să inoveze. „Prin urmare, reducerea dependenței excesive de finanțarea prin îndatorare și sprijinirea unei posibile reechilibrări a structurii capitalului întreprinderilor pot avea un impact pozitiv asupra competitivității și creșterii. Se preconizează că abordarea combinată, prin indemnizația pentru capitalurile proprii și deducerea limitată a dobânzii, va duce la creșterea investițiilor cu 0,26% din PIB și la creșterea PIB cu 0,018%, se precizează în comunicat.
„În aceste vremuri întunecate și nesigure, trebuie să acționăm nu numai pentru a ajuta întreprinderile noastre să facă față provocărilor imediate, ci și pentru a sprijini dezvoltarea lor viitoare. Astăzi luăm măsuri pentru ca avantajele fiscale ale capitalului propriu să fie comparabile cu cele ale îndatorării pentru întreprinderile care doresc să mobilizeze capital. Dorim să dăm un impuls întreprinderilor nou-înființate și IMM-urilor inovatoare din întreaga UE. Această soluție armonizată pentru favorizarea îndatorării în cadrul sistemului de impozitare a societăților va face ca mediul de afaceri european să fie mai previzibil și mai competitiv, stimulând dezvoltarea uniunii piețelor noastre de capital. Propunerea noastră va ajuta întreprinderile să acumuleze capital mai solid, făcându-le mai puțin vulnerabile și mai susceptibile de a investi și de a-și asuma riscuri, ceea ce va fi benefic pentru locurile de muncă și creșterea economică în Europa”, a declarat Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie.
Tranziția verde și digitală necesită noi investiții în tehnologii inovatoare. Fiscalitatea joacă un rol important în ceea ce privește încurajarea și facilitarea dezvoltării și creșterii durabile a întreprinderilor. O indemnizație pentru finanțarea prin capitaluri proprii poate facilita investiții îndrăznețe în tehnologiile de vârf, în special pentru întreprinderile nou-înființate și IMM-uri. Capitalurile proprii sunt deosebit de importante pentru întreprinderile inovatoare cu creștere rapidă aflate la început de drum și pentru întreprinderile în curs de extindere care doresc să concureze la nivel mondial.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile