CE: propunere de modificare a Directivei contabile (Directiva 2013/34/UE)
Numărul 4, 19-25 aprilie 2016 » Direct de la sursă
Se urmărește adoptarea unor norme de transparență fiscală publică pentru societățile multinaționale
Executivul de la Bruxelles a formulat o propunere de directivă în scopul unei mai bune transparențe a impozitării societăților prin introducerea unor cerințe de raportare publică adresate celor mai mari societăți care își desfășoară activitatea în Uniunea Europeană (UE). Demersul este menit să aprofundeze activitatea Comisiei Europene (CE) de combatere a evaziunii fiscale în rândul societăților în Europa, al cărei cost pentru țările membre ale UE este estimat la 50-70 de miliarde de euro pe an în termeni de pierderi ale veniturilor fiscale. Propunerea vine în completarea altora vizând introducerea schimbului de informații între autoritățile fiscale și urmărește instituirea obligației pentru societățile multinaționale care își desfășoară activitatea în UE și înregistrează venituri globale de peste 750 de milioane de euro pe an să publice informații esențiale cu privire la locul unde obțin profiturile și unde plătesc impozitele în UE, defalcate pe țări. Aceleași reguli se vor aplica și societăților multinaționale non-europene care își desfășoară activitatea pe continentul nostru. În plus, societățile vor trebui să publice o valoare agregată reprezentând impozitele totale plătite în afara UE.
„Propunerea reprezintă un sistem simplu și proporțional de a spori răspunderea marilor societăți multinaționale în ceea ce privește fiscalitatea, fără a le afecta competitivitatea. Sistemul se va aplica în cazul a mii de întreprinderi mari care activează în UE, fără a afecta întreprinderile mici și mijlocii. Propunerea prevede, de asemenea, cerințe mai stricte în materie de transparență pentru activitățile desfășurate de societățile comerciale în țări care nu respectă standardele în materie de bună guvernanță în domeniul impozitării. Comisia se va baza pe Strategia sa fiscală externă pentru instituirea, cât mai rapid posibil, a primei liste comune la nivelul UE a acestor jurisdicții fiscale”, se precizează într-un comunicat al CE.
Noua propunere va modifica Directiva contabilă (Directiva 2013/34/UE), pentru a se asigura că grupurile mari publică anual un raport prezentând profitul și impozitele acumulate și plătite în fiecare stat membru. Potrivit reprezentanților CE, aceste informații vor rămâne disponibile pentru o perioadă de cinci ani. Informațiile contextuale (cifra de afaceri, numărul angajaților și natura activităților) vor permite o analiză în cunoștință de cauză și vor trebui să fie prezentate pentru fiecare stat membru în care o întreprindere este activă, precum și pentru acele jurisdicții fiscale care nu respectă standardele de bună guvernanță în domeniul fiscal (așa-numitele „paradisuri fiscale”). De asemenea, vor trebui furnizate valori agregate pentru operațiuni desfășurate în alte jurisdicții fiscale din afara Europei. Propunerea a fost atent calibrată pentru a se asigura că nu vor fi publicate informații comerciale confidențiale.
Valorificând și completând inițiativele recente ale CE vizând combaterea evaziunii fiscale, această obligație de raportare publică defalcată pe țări va permite cetățenilor să urmărească comportamentul fiscal al societăților multinaționale. În plus, acest lucru va încuraja întreprinderile să plătească impozite acolo unde își realizează profitul. Această raportare va contribui, de asemenea, la eforturile pentru o mai bună cunoaștere a sistemelor de impozitare ale statelor membre și va ajuta la identificarea lacunelor și a neconcordanțelor existente, ceea ce ar permite să se înțeleagă mai bine cauzele și consecințele evaziunii fiscale a societăților.
Noua propunere de directivă – transmisă Parlamentului European și Consiliului UE – ar urma să fie adoptată rapid, prin procedura de codecizie. Odată adoptată, în termen de un an de la intrarea în vigoare, noua directivă va trebui transpusă în legislația națională de fiecare dintre statele membre ale UE. (Al.R.)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane