CE recunoaște ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Conectarea la era digitală
Comisia Europeană (CE) recunoaște ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român, a anunțat Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR), într-un comunicat. „Notificarea a fost publicată în jurnalul Uniunii Europene și reprezintă concretizarea eforturilor Autorității pentru Digitalizarea României de a oferi cetățenilor români instrumente digitale complexe și punți de legătură cu celelalte state europene”, se menționează în comunicat.
Sistemul ROeID a fost supus testării și auditării de către Rețeaua de Cooperare a Uniunii Europene în conformitate cu metodologia reglementată de Regulamentul 910 /2014 (regulament eIDAS).
Înființată prin Decizia de punere în aplicare 2015/ 296 a Comisiei privind cooperarea (articolul 12) în temeiul Regulamentului eIDAS, Rețeaua de Cooperare este o colaborare oficială între statele membre pentru „facilitarea interoperabilității tehnice a schemelor de identificare electronică notificate în vederea promovării unui nivel înalt de încredere și securitate adecvate gradului de risc”. Cooperarea constă în: ▪ schimbul de informații, experiență și bune practici în ceea ce privește schemele de identificare electronică și în special cerințele tehnice legate de interoperabilitate și nivelurile de asigurare; ▪ schimbul de informații, experiență și bune practici în ceea ce privește lucrul cu niveluri de asigurare a schemelor de identificare electronică; ▪ evaluarea între părți a schemelor de identificare electronică care intră sub incidența regulamentului; ▪ examinarea evoluțiilor relevante din sectorul identificării electronice.
„Etapa de Peer Review la care au participat 7 state membre ale Uniunii Europene a presupus evaluarea specificațiilor și procedurilor tehnice minime pentru nivelurile de asigurare a încrederii, așa cum sunt ele definite în cadrul Regulamentului de punere în aplicare Nr. 1502 / 2015. În urma auditului, ROeID a fost recunoscut de către țările membre având un nivel de încredere substanțial, conform cărții de identitate existente la momentul actual în România. Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID permite folosirea identității electronice naționale transfrontalier în cadrul sistemelor informatice ale statelor membre UE prin intermediul nodurilor eIDAS. Totodată, cetățenii români au garanția că vor beneficia de un serviciu de încredere pentru identiticarea și autentificarea în cadrul sistemelor informatice naționale care oferă servicii de e-guvernare și sunt înrolate în ROeID”, precizează ADR.
„Autoritatea pentru Digitalizarea României se concentrează în continuare pe diversificarea facilităților oferite în relația cu statul, oferind siguranță și reziliență. ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele ADR.
Cei interedați pot găsi mai multe detalii despre funcționarea aplicației ROeID pe website-ul www.roeid.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național