CE restricționează utilizarea unui subgrup de substanțe chimice PFAS pentru a proteja sănătatea umană și mediul
Telex » Știri 20 septembrie, 9:15
Comisia Europeană (CE) a adoptat noi măsuri în temeiul Regulamentului REACH – legislația UE privind substanțele chimice – pentru a proteja sănătatea umană și mediul prin restricționarea utilizării acidului undecafluorohexanoic („PFHxA”) și a substanțelor înrudite cu PFHxA, potrivit unui comunicat al Executivului comunitar. „Aceste subgrupuri de substanțe perfluoroalchilate și polifluoroalchilate («PFAS») sunt foarte persistente și mobile în apă, iar utilizarea lor în anumite produse prezintă un risc inacceptabil pentru sănătatea umană și pentru mediu. Restricția privind PFHxA adoptată acum se axează pe utilizări în cazul cărora riscul nu este controlat în mod adecvat, sunt disponibile alternative, iar costurile socioeconomice vor fi limitate în comparație cu beneficiile pentru sănătatea umană și pentru mediu“, se menționează în comunicat.
Restricția va interzice vânzarea și utilizarea PFHxA în textilele de consum, cum ar fi vestele de ploaie; ambalaje alimentare, cum ar fi cutiile pentru pizza; amestecuri destinate consumatorilor, cum ar fi pulverizatoarele impermeabile; produse cosmetice precum produsele pentru îngrijirea pielii; și în unele aplicații ale spumei de stingere a incendiilor, cum ar fi cele pentru formare și testare, fără a compromite siguranța. Aceasta nu afectează alte aplicații ale PFHxA, de exemplu în semiconductori, baterii sau pile de combustie pentru hidrogen verde.
Această restricție reprezintă un important pas înainte în reducerea emisiilor de PFAS, deoarece PFHxA este adesea utilizat ca substitut pentru un alt PFAS deja interzis (acid perfluorooctanoic sau „PFOA”). Aceasta se bazează pe evaluarea științifică a comitetelor ECHA și a trecut cu succes de examinarea Parlamentului European și a Consiliului.
Restricția privind PFHxA va intra în vigoare în mod oficial la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial. Aceasta va intra în vigoare după perioade de tranziție cuprinse între 18 luni și 5 ani, în funcție de utilizare, acordând timp pentru înlocuirea cu alternative mai sigure.
PFAS sunt denumite „poluanți eterni”, deoarece nu se descompun în mediul natural. Utilizate în multe procese industriale și în multe produse de consum, PFAS necesită o atenție deosebită, având în vedere numărul mare de cazuri de contaminare a solului și a apei, inclusiv a apei potabile.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice