CE salută acordul referitor la primul act legislativ al UE privind reducerea emisiilor de metan în UE și la nivel mondial
Telex » Știri 16 noiembrie 2023
Comisia Europeană (CE) salută acordul provizoriu la care au ajuns miercuri Parlamentul European și Consiliul cu privire la un nou regulament al UE care vizează reducerea emisiilor de metan din sectorul energetic la nivel european și la nivelul lanțurilor noastre de aprovizionare mondiale, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, citat de Agerpres. Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, situându-se pe locul al doilea în ierarhia principalilor factori care contribuie la schimbările climatice, după dioxidul de carbon (CO2), dar și un important poluant atmosferic. Așadar, acordul de miercuri este esențial pentru realizarea obiectivelor Pactului verde european și pentru reducerea emisiilor noastre nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030. El va obliga sectoarele gazelor fosile, petrolului și cărbunelui să își măsoare, să își monitorizeze, să își raporteze și să își verifice în mod adecvat emisiile de metan, în conformitate cu cele mai înalte standarde de monitorizare, și să ia măsuri pentru reducerea acestora. Acordul precede cu doar câteva săptămâni conferința COP28, în cadrul căreia UE își va continua colaborarea cu partenerii internaționali pe tema reducerii emisiilor de metan.
Regulamentul convenit urmărește să evite eliberarea metanului în atmosferă și să reducă la minimum scăpările de metan cauzate de întreprinderile din domeniul energiei fosile care își desfășoară activitatea în UE. El impune operatorilor să raporteze periodic autorităților competente cu privire la cuantificarea și măsurarea emisiilor de metan la nivel de sursă, inclusiv pentru activele neexploatate, și obligă întreprinderile din sectorul petrolului și din cel al gazelor să efectueze anchete periodice cu privire la echipamentele lor pentru a detecta și a remedia scăpările de metan de pe teritoriul UE în anumite termene.
De asemenea, interzice acțiunile sistematice de evacuare în atmosferă și de ardere la faclă din sectorul petrolului și din cel al gazelor și le limitează pe cele nesistematice la circumstanțe inevitabile, de exemplu din motive de siguranță sau în caz de funcționare defectuoasă a echipamentelor și limitează evacuarea din minele de cărbune utilizat pentru producerea energiei termice începând din 2027 și impune condiții mai stricte după 2031.
În plus, acordul impune întreprinderilor din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui să realizeze un inventar al activelor inactive, închise și abandonate, cum ar fi puțurile și minele, să își monitorizeze emisiile și să adopte un plan de atenuare a acestora cât mai curând posibil.
Acordul încurajează transparența și acțiunile privind emisiile generate de importurile de petrol, de gaze și de cărbune, în condițiile în care UE importă o mare parte din petrolul, gazele și cărbunele pe care le consumă. Regulamentul va aborda, de asemenea, emisiile de metan legate de aceste importuri.
Documentul instituie o bază de date privind transparența emisiilor de metan, în care datele raportate de importatori și de operatorii din UE vor fi puse la dispoziția publicului și impune Comisiei să întocmească profiluri de performanță în materie de metan ale țărilor și întreprinderilor, pentru a le permite importatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză cu privire la importurile lor de energie.
Comisia va institui, de asemenea, un instrument de monitorizare a emițătorilor de metan la nivel mondial și un mecanism de alertă rapidă pentru evenimentele cu emisii masive, care să ofere informații privind amploarea, recurența și amplasarea surselor cu emisii ridicate de metan, atât în interiorul, cât și în afara UE. Ca parte a acestui instrument, CE va putea solicita informații prompte cu privire la măsurile care vizează abordarea acestor scăpări luate de țările în cauză.
Începând din ianuarie 2027, regulamentul prevede că pot fi încheiate noi contracte de import pentru petrol, gaze și cărbune numai dacă exportatorii aplică aceleași obligații de monitorizare, raportare și verificare pe care le aplică și producătorii din UE. Regulamentul va stabili o metodologie de măsurare a intensității emisiilor de metan și niveluri maxime care trebuie respectate pentru noile contracte din sectoarele petrolului, gazelor și cărbunelui.
Aceste noi obligații de transparență impuse partenerilor internaționali vor sta la baza dialogurilor bilaterale și multilaterale ale UE cu partenerii mondiali din domeniul energiei. Peste 150 de țări s-au angajat să își reducă emisiile de metan prin semnarea Angajamentului mondial referitor la metan, cu scopul de a reduce emisiile de metan cu 30% până în 2030.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane