CE și rețeaua Breakthrough Energy – parteneriat pentru a sprijini investițiile în tehnologii curate
Telex » Știri 3 iunie 2021
Un parteneriat revoluționar între Comisia Europeană (CE) și rețeaua Breakthrough Energy a fost anunțat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Bill Gates, în vederea încurării investițiilor în tehnologiile climatice esențiale care vor face posibilă economia neutră din punct de vedere climatic, a anunțat Executivul comunitar, într-un comunicat. „Prezentat cu ocazia celei de-a șasea reuniuni ministeriale a Misiunii inovare, noul parteneriat urmărește să mobilizeze noi investiții de până la 820 de milioane euro/1 miliard dolari între 2022 și 2026 pentru a construi proiecte demonstrative comerciale la scară largă pentru tehnologii curate - prin reducerea costurilor lor, accelerarea introducerii lor și reducerea semnificativă a emisiilor de CO2 în conformitate cu Acordul de la Paris. Acest nou parteneriat intenționează să investească într-un portofoliu de proiecte de mare impact bazate în UE, într-o primă fază în patru sectoare care au un potențial mare de a răspunde ambițiilor economice și climatice ale Pactului verde european: ▪ hidrogenul verde; ▪ carburanți durabili pentru aviație; ▪ captarea directă a aerului; ▪ stocarea pe termen lung a energiei”, se menționează în comunicat. Prin aceasta, parteneriatul își propune să extindă tehnologiile inteligente în domeniul climei și să accelereze tranziția către industrii sustenabile în Europa.
În următoarea decadă, investiții masive în industrii noi și cu capacitate de transformare
„Prin Pactul verde european, Europa dorește să devină, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic. Totodată, Europa are ocazia de a deveni continentul inovării în domeniul climatic. Pentru aceasta, Comisia Europeană va mobiliza în următoarea decadă investiții masive în industrii noi și cu capacitate de transformare. Iată de ce mă bucur că ne unim forțele cu Breakthrough Energy. Parteneriatul nostru va ajuta întreprinderile și inovatorii din UE să beneficieze de avantajele tehnologiilor de reducere a emisiilor și să creeze locuri de muncă de mâine”, a precizat președinta CE, Ursula von der Leyen. La rândul său, Bill Gates, fondatorul Breakthrough Energy, a declarat: „Decarbonizarea economiei mondiale este cea mai mare oportunitate de inovare pe care lumea a văzut-o vreodată. Europa va juca un rol esențial, deoarece a demonstrat un angajament precoce și consecvent față de problemele climatice și o poziție îndelungată de lider în știință, inginerie și tehnologie. Prin acest parteneriat, Europa va crea o bază solidă pentru un viitor neutru din punct de vedere climatic, în care tehnologiile curate să fie fiabile, disponibile și accesibile pentru toți”.
Parteneriatul dintre Comisia Europeană și rețeaua Breakthrough Energy va viza tehnologiile cu un potențial recunoscut de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar care, în prezent, sunt prea costisitoare pentru a ajunge la scară largă și a concura cu tehnologiile tradiționale bazate pe combustibili fosili. Reunind sectorul public și cel privat pentru a investi în proiecte demonstrative la scară largă, parteneriatul va contribui la reducerea costurilor acestor tehnologii critice, accelerând adoptarea și utilizarea acestora. El va face ca poziția de lider în domeniul științific să devină temelia industriilor sustenabile ale viitorului. Sprijinul va fi sub formă de instrumente financiare și granturi.
Se prevede ca finanțarea din partea UE în cadrul parteneriatului să se facă din programul Orizont Europa și din Fondul pentru inovare în cadrul InvestEU, în conformitate cu procedurile de guvernanță stabilite. Programul Catalyst al Breakthrough Energy va mobiliza un capital privat echivalent și fonduri filantropice pentru finanțarea proiectelor selectate. Parteneriatul va fi deschis și investițiilor naționale din partea statelor membre ale UE prin intermediul InvestEU sau la nivel de proiect.
Programul Catalyst al Breakthrough Energy
Programul Catalyst al Breakthrough Energy este un program inovator pentru a demonstra cum se finanțează, se produce și se cumpără noile soluții care vor sta la baza unei economii cu emisii scăzute de carbon. Programul urmărește să reunească sectorul public și cel privat pentru a finanța proiecte demonstrative în faza comercială pentru tehnologiile critice de decarbonizare. Programul va aborda problema deficitului de finanțare pentru implementarea precoce a acestor tehnologii și va oferi o structură pentru accelerarea comercializării lor. Acesta va începe prin finanțarea de proiecte în raport cu patru tehnologii: hidrogenul ecologic, carburanți durabili pentru aviație, captarea directă a aerului și stocare pe termen lung a energiei. În viitor, programul Catalyst intenționează să extindă același cadru și la alte inovații necesare, cum ar fi oțelul și cimentul obținute cu emisii scăzute de dioxid de carbon. Un parteneriat cu Comisia Europeană privind programul Catalyst va ajuta tehnologiile de decarbonizare să realizeze costuri care să fie accesibile pentru decarbonizarea economiilor din întreaga lume.
Comisia Europeană și Breakthrough Energy vor lucra la configurarea programului în lunile următoare, avându-se în vedere și viitoarea conferință COP-26 de la Glasgow din noiembrie, care are ca scop finanțarea de proiecte cu impact puternic menite să reducă costurile tehnologiilor climatice esențiale, să dezvolte industrii cu emisii scăzute de carbon și să creeze locuri de muncă bine plătite.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial