CE speră să aprobe primele planuri naționale de redresare și reziliență înaintea vacanței de vară
Telex » Știri 19 aprilie 2021
Comisia Europeană (CE) a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că obiectivul său este ca „unele” dintre planurile naționale de redresare și reziliență (PNRR) pe care statele UE trebuie să i le trimită pentru a beneficia de sumele din fondul NextGenerationEU să poată fi aprobate înaintea vacanței de vară, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. Statele cărora CE le va aproba planurile naționale vor putea beneficia astfel de o prefinanțare de 13% din sumele ce le revin din acest fond, din care vor accesa granturi și credite.
„Obiectivul nostru este să reușim aprobarea cel puțin a unora dintre planuri, cu prefinanțarea de 13% înaintea pauzei de vară”, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, la o conferință de presă după reuniunea Eurogrupului. El a admis că acest obiectiv „este îndrăzneț”, întrucât cele 27 de state membre trebuie să adopte legislația care să permită Comisiei Europene să se împrumute pe piețele financiare pentru a constitui fondul în valoare de cel mult 800 de miliarde de euro (în prețuri curente, respectiv 750 de miliarde de euro în prețuri constante din 2018), dar a apreciat că UE se află „cu adevărat pe drumul cel bun”.
Însă 10 din cele 27 de state nu au ratificat până în prezent această legislație, situația cea mai preocupantă fiind în Germania, unde Curtea Constituțională a dispus suspendarea procesului de ratificare pentru a se pronunța asupra unor plângeri care contestă mai ales legalitatea emiterii de datorie europeană comună.
Fondul NextGenerationEU va finanța în special investiții în tranziția ecologică și sectorul digital. Pentru a putea beneficia de granturile și împrumuturile din acest mecanism, statele membre trebuie să obțină aprobarea Comisiei Europene și a Consiliului UE pentru planurile lor naționale de reforme și investiții.
„Niciun plan național de redresare și reziliență nu a fost trimis până în prezent (Comisiei Europene). Credem că le vom primi în următoarele două, trei sau patru săptămâni de la majoritatea statelor membre”, a mai declarat comisarul Gentiloni.
După primirea planurilor naționale, Comisia va trebui să se pronunțe asupra lor într-un termen de două luni, iar după ce le va da undă verde va reveni Consiliului UE - ce reunește statele membre - sarcina să le valideze în termen de o lună.
Potrivit unor surse europene citate de agenția spaniolă de presă, Spania, Portugalia, Grecia și Franța ar putea fi primele care vor prezenta Comisiei planurile lor naționale, probabil înainte de 30 aprilie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice