CE va emite, până în iunie 2022, obligațiuni pe termen lung în valoare de 50 de miliarde euro pentru a finanța redresarea
Telex » Știri 15 decembrie 2021
În urma demarării cu succes a împrumutului pentru finanțarea Planului de redresare NextGenerationEU în iunie 2021 și în conformitate cu strategia sa de comunicare deschisă și transparentă cu piețele financiare, Comisia Europeană (CE) a anunțat planurile de emisiune destinate acoperirii nevoilor de finanțare din cadrul NextGenerationEU pentru prima jumătate a anului 2022, informează Executivul comunitar, într-un comunicat. „Planul prevede emiterea de obligațiuni ale UE pe termen lung în valoare de 50 de miliarde euro în perioada ianuarie-iunie 2022, la care se vor adăuga titluri de creanță ale UE pe termen scurt. Pe această bază, Comisia va fi în continuare în măsură să acopere toate plățile datorate în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și al tuturor celorlalte programe din cadrul instrumentului de redresare NextGenerationEU pentru perioada respectivă”, se menționează în comunicat.
Actualul plan de finanțare se bazează pe cele mai recente previziuni privind viitoarele nevoi de plată din cadrul instrumentului NextGenerationEU. Având în vedere faptul că Mecanismul de redresare și reziliență – care reprezintă 90% din plățile din cadrul NextGenerationEU – este un instrument bazat pe performanță și că plățile din 2022 vor depinde de îndeplinirea jaloanelor și a țintelor din planurile naționale de redresare și reziliență ale statelor membre, nevoile de finanțare precise și termenele de plată pot varia. Eventualele modificări vor fi comunicate pieței în timp util și în mod transparent.
De asemenea, CE a adoptat decizia anuală de împrumut pentru 2022. Această decizie include sumele maxime pe care Comisia este autorizată să le împrumute până la sfârșitul anului. „În 2022, Comisia va continua să strângă fonduri pentru a finanța redresarea și pentru a construi un viitor mai bun și mai rezilient pentru toți. Cu un volum de 50 de miliarde euro în prima jumătate a anului, ne așteptăm să avem în continuare o prezență puternică pe piețe, ajutând statele membre să înainteze pe calea redresării și sprijinind integrarea piețelor de capital și rolul internațional al monedei euro”, a declarat comisarul responsabil cu bugetul și administrația, Johannes Hahn.
Emisiunile din 2022 vor fi în concordanță cu succesul demarării programului de redresare NextGenerationEU în 2021. Începând din iunie 2021, Comisia a colectat 71 miliarde euro pentru NextGenerationEU prin intermediul obligațiunilor UE pe termen lung – din care 12 miliarde euro prin intermediul primei emisiuni de obligațiuni verzi NextGenerationEU. În plus, CE dispune în prezent de aproximativ 20 de miliarde euro în titluri de creanță ale UE aflate în circulație. Pe această bază, Comisia a plătit 54,15 miliarde euro țărilor UE cu titlu de prefinanțare în cadrul Mecanismului de redresare și reziliență și peste 6 miliarde euro altor programe ale UE care beneficiază, de asemenea, de finanțare din partea NextGenerationEU. Au fost astfel onorate integral toate cererile de plată din 2021.
În 2022, Comisia intenționează să emită atât obligațiuni verzi convenționale, cât și obligațiuni verzi NextGenerationEU, atât prin sindicalizări, cât și prin licitații. Titlurile de creanță ale UE pe termen scurt („EU-Bills”) vor fi în continuare emise exclusiv prin intermediul licitațiilor. În urma lansării cu succes a programului său de licitație în septembrie, Comisia va dezvolta în continuare utilizarea licitațiilor ca format de emisiune. Raportul exact dintre licitații și sindicalizări va depinde de condițiile pieței și de nevoile exacte de finanțare ale Comisiei.
De asemenea, Comisia va fi în continuare prezentă pe piață în contextul celorlalte programe ale sale de finanțare (Mecanismul european de stabilizare financiară, SURE și asistența macrofinanciară), cu un volum estimat de finanțare în perioada ianuarie-iunie 2022 de aproximativ 5,5 miliarde euro.
Comisia își va anunța în iunie 2022 planurile de emisiune pentru a doua jumătate a anului.
NextGenerationEU este un instrument temporar de redresare în valoare de aproximativ 800 de miliarde euro în prețuri curente, menit să sprijine redresarea Europei în urma pandemiei de COVID-19 și să contribuie la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente. Pentru a finanța NextGenerationEU, Comisia Europeană – în numele UE – va mobiliza de pe piețele de capital până la aproximativ 800 de miliarde euro până la sfârșitul anului 2026.
Pentru a obține finanțarea necesară în cele mai bune condiții de piață posibile, Comisia a început să pună în aplicare o strategie de finanțare diversificată. Această strategie se bazează pe o combinație de emisiuni pe termen lung și pe termen scurt prin intermediul formatelor sindicalizate și al licitațiilor, pentru a-i permite Comisiei să strângă fonduri în mod flexibil și pe baza celor mai avantajoase condiții de piață predominante.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național