CE va propune plafonarea prețului la gazele naturale rusești
Telex » Știri 8 septembrie 2022
Comisia Europeană (CE) va propune un plafon la prețul gazelor naturale rusești, alături de măsuri cum ar fi o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf, o limită pentru veniturile firmelor care produc electricitate cu costuri reduse și o contribuție de solidaritate din partea companiilor de petrol și gaze, a anunțat președintele Executivului comunitar, Ursula von der Leyen, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Potrivit președintelui Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situație extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere și manipulează piețele energetice. Această manipulare are efecte secundare pe piața de electricitate, unde se constată prețuri astronomice la electricitate pentru gospodării și companii, precum și o volatilitate extremă pe piață.
„De aceea, vom prezenta un set de măsuri imediate care vor proteja consumatorii vulnerabili și companiile și îi vor ajuta”, a declarat Ursula von der Leyen.
Prima propunere vizează o reducere inteligentă a cererii de electricitate. În acest sens, Executivul comunitar va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf și va colabora cu statele membre pentru atingerea acestei ținte.
Cea de a doua propunere vizează plafonarea veniturilor acelor companii care produc electricitate cu costuri reduse, cum sunt energiile regenerabile și centralele nucleare. Aceste companii generează venituri surprinzătoare care nu reflectă costurile lor de producție.
„A venit timpul ca și consumatorii să beneficieze de costurile reduse ale surselor cu emisii reduse de carbon, cum sunt regenerabilele”, a spus președintele Comisiei Europene.
În al treilea rând, Executivul comunitar va propune o „contribuție de solidaritate” din partea companiilor de petrol și gaze, pentru a ajuta gospodăriile și companiile să facă față exploziei facturilor la energie.
„Companiile de petrol și gaze au făcut profituri masive. De aceea vom propune o contribuție de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibililor fosili... Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile”, a declarat Ursula von der Leyen.
O altă propunere a Executivului comunitar vizează sprijinirea cu lichidități a companiilor de utilități de către statele membre. Din cauza volatilității extreme care există în prezent pe piața de electricitate, companiile de utilități trebuie să furnizeze, sub formă de garanții, fonduri neobișnuit de mari, ceea ce le afectează capacitatea de a încheia tranzacții. În acest sens, Comisia Europeană va ajuta la facilitarea sprijinului de lichiditate oferit de statele membre pentru companiile de utilități.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane