Cea de-a XXVII-a ediție a Zilelor Europene ale Patrimoniului va avea loc în România, la 14 septembrie
Telex » Știri 9 septembrie 2019
Ediția din 2019 a Zilelor Europene ale Patrimoniului se va desfășura în România sub tema „Biblioteca, arhiva, trezorieri de patrimoniu cultural” și le va oferi participanţilor ocazia să descopere monumente istorice, începând cu data de 14 septembrie, potrivit unui comunicat citat de Mediafax.
În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice și să ia parte la evenimente prin care cunosc patrimoniul cultural din întreaga Europă, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene. Patrimoniul cultural reprezintă o parte esențială a culturii și identității naționale, o resursă primordială care îi ajută pe indivizi să se identifice cu anumite valori. Acesta nu este întâlnit doar în arhitectură, literatură și artă, ci și în meșteșugurile și deprinderile moștenite de la străbuni, martori ai diferitelor culturi care au influențat România și istoria acesteia.
Ajunse la ediția cu numărul XXVII, evenimentele din cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului se vor desfășura preponderent pe 14 septembrie, dar și pe parcursul lunilor octombrie și noiembrie.
Organizate în România din anul 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere monumente istorice și patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej se adresează tuturor cetăţenilor, oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală.
Lista evenimentelor care au loc în România cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului 2019 poate fi găsită pe pagina oficială a Ministerului Culturii și Identității Naționale, www.cultura.ro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale