Cea mai mare expoziție românească organizată în străinătate în ultimii 25 de ani va avea loc la Roma
Numărul 33-34, 23 aug. - 6 sep. 2023 » Roza vânturilor
Muzeul Național de Istorie a României va organiza, în perioada octombrie 2023 - aprilie 2024, la Roma, cea mai mare expoziție românească desfășurată în străinătate, în cursul ultimilor 25 de ani: "Dacia. Ultima frontieră a Romanității", a anunțat Ministerul Culturii. În acest sens, Executivul a aprobat o Hotărâre care face posibilă colaborarea dintre Ministerul Culturii, prin Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Roma și Institutul Cultural Român, prin Academia di Romania a Roma, în vederea realizării expoziției.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, expoziția reunește circa 700 de piese și eforturile a 46 de instituții muzeale din România, Republica Moldova și Italia, coordonate de Muzeul Național de Istorie a României și este dedicată civilizației geților și dacilor, a celei romane, precum și a primilor migratori în acest spațiu. „Expoziția reprezintă o călătorie de peste 1.400 de ani, în timp și spațiu, prilejuită de piese de o valoare excepțională, lucrate din metale prețioase și comune, ceramică, sticlă, lemn, fildeș și os, inscripții și statui din colecția Muzeului Național de Istorie a României și colecțiile muzeelor partenere. Mai mult, vor fi expuse portrete ale dacilor, inscripții privind războaiele dacice și o serie de monede imperiale romane cu tematică dacică, prezentate publicului în premieră”, precizează Ministerul Culturii.
Cheltuielile efectuate în vederea organizării și pregătirii expoziției vor fi asigurate în limita fondurilor aprobate, prin bugetele Ministerului Culturii, Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Externe și al Institutului Cultural Român.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial