Cea mai mare parte din Via Transilvanica poate fi explorată virtual cu Google Street View
Numărul 42, 25-31 oct. 2023 » Roza vânturilor
Aproape 900 de kilometri din cei peste 1.400 pe care se întinde Via Transilvanica pot fi "explorați" virtual prin aplicația Street View, începând din această toamnă, au anunțat, într-un eveniment oficial, reprezentanții Google România. Traseul Via Transilvanica pornește din Bucovina, de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin, pe malul Dunării.
Potrivit unui comunicat de presă al Google, citat de Agerpres, două treimi din acest traseu sunt fotografiate și accesibile în Google Street View. Astfel, un călător virtual pe Via Transilvanica se poate opri la Mănăstirea Sucevița - monument aflat pe lista UNESCO World Heritage Sites, poate face un tur al Castelului Teleki de la Posmuș sau poate vizita orașul antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.
De asemenea, pe Via Transilvanica te poți "plimba" virtual prin pădurile dese ale Bucovinei sau pe pajiștile din zona Viscri, să treci pe lângă o turmă de oi sau să te oprești să admiri Râpa Roșie de lângă Sebeș. În plus, cu un simplu click ajungi în satul Inlăceni, unde poți savura un moment de liniște în biserica unitariană, treci prin sate abandonate sau explorezi sate tradiționale, precum Poiana Negri sau Obârșia Cloșani. Mai mult, te poți opri la una dintre afacerile locale care oferă servicii de ospitalitate călătorilor pe Via Transilvanica și care pot fi găsite pe Google Maps pe traseu, cum ar fi casa tradițională transilvăneană din comuna Axente Sever.
"Temelia pe care s-a construit Via Transilvanica înseamnă un univers rural și un patrimoniu natural excepțional, trecând prin 2000 de ani de istorie, cultură și diversitate. Parteneriatul cu Google este absolut firesc, căci prezența pe Street View și Google Maps oferă acestui proiect o deschidere către toate persoanele conectate la internet. Fiecare poate să-și construiască propria lui vizită pe Via Transilvanica. Oricât de mult am face noi ca Via Transilvanica să fie atractivă, ea va exista și va prospera atâta timp cât va fi vizitată și bătută de cât mai mulți drumeți, din cât mai multe colțuri ale lumii", a transmis Alin Ușeriu, fondator și președinte Tășuleasa Social.
Pentru preluarea imaginilor panoramice de pe Via Transilvanica a fost utilizat un triciclu dedicat unor astfel de proiecte, de tipul "recumbent bike", echipat cu o instalație pe care se montează camera panoramică. Tot procesul de fotografiere a durat aproximativ o lună și s-a derulat în perioada august - septembrie 2023.
"De peste 10 ani, Google Street View ajută oamenii să exploreze virtual locuri incredibile din România, de la Transfăgărășan și faimosul Castel Bran, la canalele Deltei Dunării sau sălile Salinei Turda. Cu acest nou proiect, invităm pasionații de drumeții, natură, cultură și istorie să pornească într-o călătorie digitală de-a lungul României, pe Via Transilvanica. Cei de la Tășuleasa Social au creat ceva special, un drum care unește și aduce în prim plan locuri, oameni și povești autentice. Street View poate fi primul pas pe care viitorul drumeț pe Via Transilvanica îl face către pădurile Bucovinei sau pajiștile din Terra Saxonum", a declarat Elisabeta Moraru, director de țară la Google România.
În perioada următoare, ruta Via Transilvanica urmează să fie publicată pe Google Maps sub forma de "hiking trail".
Procesul de digitalizare a traseului Via Transilvanica și de încărcare a acestuia pe Google Maps este realizat cu sprijinul companiei Globema, partener Premier Google Cloud și partener Premium Google Maps în România.
Via Transilvanica este un proiect al Asociației Tășuleasa Social, inițiat în anul 2018, cu scopul de a pune în valoare bogățiile cultural-istorice și naturale ale României. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care îl pot străbate la pas, cu bicicleta ori călare.
La finalul lunii septembrie, Via Transilvanica a câștigat Premiul Publicului la ediția 2023 a European Heritage Awards, eveniment organizat de Europa Nostra, cea mai mare și importantă rețea dedicată patrimoniului din Europa, în parteneriat cu Comisia Europeană.
(Sursa foto: www.viatransilvanica.com)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile