Cea mai puternică rachetă din lume, a companiei SpaceX, lansată pentru prima cursă comercială
Telex » Știri 12 aprilie 2019
Falcon Heavy, cea mai puternică rachetă din lume, a companiei SpaceX, deținută de miliardarul Elon Musk, a fost lansată cu succes pentru prima cursă comercială, în noaptea de 11 spre 12 aprilie, de la Centrul spațial Kennedy din Florida, SUA, potrivit Reuters, citată de Mediafax. Falcon Heavy a fost programată să ducă în spaţiu un satelit de comunicaţii pentru compania de telecomunicaţii Arabsat, cu sediul în Arabia Saudită, folosit pentru servicii de internet şi televiziune în Africa, Europa şi Orientul Mijlociu.
La trei minute de la lansare, care a avut loc la 22.35 GMT, două dintre propulsoarele rachetei s-au separat de corpul principal şi au aterizat sincronizat la Centrul spaţial Cape Canaveral din Florida. Propulsorul din mijloc al rachetei a dus încărcătura în spaţiu şi s-a întors, zece minute mai târziu, plasându-se pe o platformă a companiei SpaceX aflată la circa 645 km în largul coastelor Floridei.
Racheta Falcon Heavy va fi utilizată în vara acestui an pentru transportarea în spaţiu a unor sateliţi militari şi ştiinţifici ai Forţelor Aeriene din SUA.
SpaceX și Boeing Co vor să se implice și în transportul de astronauți americani în spațiu, după ce, în urmă cu aproape zece ani, programul navetelor spațiale al NASA a fost închis.
În afară de racheta Falcon Heavy, SpaceX a dezvoltat și capsula Dragon, care a avut zborul de testare în martie și va fi folosită pentru transportul de pasageri în spațiu în iulie.
Zborul de testare al capsulei Starliner de la Boeing este programat în august, cu ajutorul une rachete Atlas a United Launch Alliance.
Compania SpaceX, cunoscută și ca Space Exploration Technologies Corp, a fost înființată în 2002 de Elon Musk, cofondator al producătorului de mașini electrice Tesla Inc.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice