CECCAR a publicat traducerea în limba română a documentului „Inițiativa pentru tehnologie a IESBA, Etapa 2”, un document de interes pentru profesia contabilă în contextul evoluțiilor tehnologice
Numărul 42, 25-31 oct. 2023 » Direct de la sursă
Fundamentat pe raportul privind etapa 1 din februarie 2020, documentul Inițiativa pentru tehnologie a IESBA, Etapa 2, elaborat de Grupa de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA, documentează efectele tehnologiilor perturbatoare și transformative asupra activității profesioniștilor contabili și furnizează o analiză și perspective ample referitoare la dimensiunea etică a acelor evoluții. De asemenea, raportul tratează relevanța și importanța principiilor generale și a prevederilor specifice din Codul etic pentru profesioniștii contabili (inclusiv Standardele internaționale privind independența) (Codul) în stabilirea îndrumărilor etice pentru profesioniștii contabili pe măsură ce aceștia întâlnesc oportunități și provocări în activitatea lor ca rezultat al digitalizării rapide.
Raportul studiază mediul tehnologic și rezumă concluziile cercetărilor grupei de lucru în ceea ce privește implicațiile etice ale tehnologiilor inovative cum ar fi inteligența artificială, tehnologia blockchain și cloud computing. Documentul explorează din perspectivă etică diverse aspecte conexe, inclusiv guvernanța datelor, securitatea cibernetică și utilizarea experților și pune la dispoziție detalii despre acele aspecte și întrebările pe care le generează.
De asemenea, raportul include zece recomandări pe care Grupa de lucru din cadrul IESBA le va analiza pe viitor, unele dintre acestea fiind deja tratate în procesul de elaborare a revizuirilor aferente la Cod.
Cele două rapoarte elaborate de Grupa de lucru pentru tehnologie din cadrul IESBA reprezintă punctul culminant al activității pe care IESBA a inițiat-o ca demers de recunoaștere a ritmului alert și a magnitudinii schimbării generate de inovațiile tehnologice perturbatoare.
Raportul Inițiativa pentru tehnologie a IESBA, Etapa 2, este disponibil în limba română pe site-ul CECCAR, secțiunea Publicații – Organisme internaționale – Alte documente de interes.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile