CECCAR Arad: Simpozionul „Pavel Ciuce”, ajuns la cea de-a XX-a ediție
Numărul 40, 12-18 oct. 2022 » Agenda CECCAR
Cea de-a XX-a ediție a Simpozionului „Pavel Ciuce”, eveniment cu tradiție, organizat de filiala Arad a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, a avut loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie a.c., la Moneasa. Ediția din acest an a manifestării profesional-științifice a avut în prim-plan Rolul profesioniștilor contabili în dezvoltarea sustenabilă a afacerilor.
Modul în care profesia contabilă s-a adaptat noilor realități economice și a transformat provocările în oportunități, în condițiile în care aspectele legate de mediu, guvernanță și sociale devin tot mai importante pentru atragerea de noi investitori și derularea de afaceri sustenabile, precum și implicarea decisivă a profesioniștilor contabili, responsabili pentru prezentarea acestor informații, au fost subiectele dezbătute de membrii CECCAR cu prilejul acestui eveniment, alături de conducerea Corpului.
Lucrările prezentate de specialiști în domeniul financiar-contabil, cadre universitare cu experiență în formarea noilor generații de profesioniști contabili, reunite într-un volum colectiv, lansat cu prilejul manifestării, au aprofundat și au clarificat aspectele legate de sustenabilitate și responsabilitate corporativă, precum și noua paradigmă în ceea ce privește raportarea, respectiv raportarea integrată.
„Într-o societate aflată în continuă schimbare, în care fenomenele de globalizare la nivel mondial, dezvoltarea tehnologiilor informaționale și trecerea la era digitală joacă un rol important pentru evoluția mediului de afaceri, profesia contabilă a răspuns rapid acestor provocări și s-a adaptat acestor realități, transformând provocările în oportunități, fiind gata oricând pentru schimbare.
Situațiile actuale de criză au condus la reconsiderarea rolului profesionistului contabil, fiind necesar ca acesta să își păstreze competențele și relevanța pentru a fi gata de schimbări, iar profesia contabilă va trebui să fie pregătită pentru a îmbrățișa problematica sustenabilității într-un context global în care aspectele de mediu, societale și guvernamentale cer o soluție. Concentrarea pe reziliență și supraviețuirea afacerilor a devenit tot mai importantă ca urmare a problemelor pe care le-a cauzat pandemia de COVID-19, cu impact puternic asupra mediului de afaceri. Asistăm la trecerea de la raportarea financiară tradițională și servicii tradiționale de contabilitate la raportarea integrată, care oferă atât servicii financiare, cât și servicii nefinanciare, dar și abilități, și care presupune competențe specifice pe care să le dețină profesioniștii contabili.
Ținând seama de această tranziție, dar și de preocuparea tot mai mare privind problemele legate de sustenabilitate și responsabilitate corporativă, CECCAR, în calitate de organism profesional care gestionează profesia contabilă din România, s-a implicat și a ales să fie parte a soluției ce sprijină trecerea spre un viitor performant, sustenabil. CECCAR s-a implicat activ, întreprinzând o serie de acțiuni la diverse niveluri în contextul tendințelor și preocupărilor din ce în ce mai intense privind raportarea ESG (mediu, social, de guvernanță). Prin numeroasele publicații, articole și studii relevante, organismul profesional a venit în sprijinul membrilor săi pentru a-i ajuta să înțeleagă modalitatea de trecere la raportarea informațiilor legate de sustenabilitate și raportare ESG, precum și la raportarea integrată. În anul 2020, CECCAR a fost primul organism profesional din Europa care a aderat la Sustainability Accounting Standards Board (SASB), devenind membru al principalei comunități globale pentru standarde de sustenabilitate, raportare și gândire integrate, IFRS Sustainability Alliance. Obiectivul acesteia este de a sprijini activitatea International Sustainability Standards Board (ISSB) al Fundației IFRS”, menționează președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, și președintele CECCAR Arad, prof. univ. dr. Dorel Mateș, în prefața volumului amintit.
Președintele Consiliului Filialei CECCAR Arad, prof. univ. dr. Dorel Mateș, a deschis lucrările simpozionului printr-un salut adresat participanților – membri ai Corpului și reprezentanți ai mediului de afaceri, instituțiilor de învățământ superior și instituțiilor publice cu care CECCAR colaborează la nivel central și local.
În continuare, referindu-se la tema dezbaterilor din acest an, președintele Consiliului superior al CECCAR, prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, a subliniat că asistăm la transformarea imaginii profesionistului contabil din rolul său tradițional (socotitor, țiitor de registre) în unul modern, cu rol de consilier strategic care contribuie semnificativ la crearea de afaceri reziliente, sustenabile, ce pot face față cu succes oricăror provocări și schimbări. Președintele Consiliului superior al CECCAR a punctat că profesioniștii contabili pot avea un rol semnificativ în ceea ce privește raportarea informațiilor legate de sustenabilitate în scopul îmbunătățirii calității informațiilor legate de fiabilitate și a relevanței acestora atât pentru utilizatorii de informații financiar-contabile, cât și pentru organizație. Potrivit acestuia, este important ca profesioniștii contabili să înțeleagă cum să creeze valoare pentru organizație prin gândire integrată și cum să extindă gama de servicii, de data aceasta prin raportarea sustenabilității, acesta este fiind doar începutul unei provocări pe care membrii CECCAR sunt pregătiți să o înfrunte.
Oficialitățile prezente la eveniment și-au exprimat aprecierea pentru activitatea profesioniștilor contabili și au subliniat importanța rolului acestora pentru buna desfășurare a activității economice. Totodată, au evidențiat și colaborarea strânsă la nivel local și central între instituțiile publice și profesioniștii contabili.
Cu acest prilej, Marius Drăgănescu, șeful Administrației Județene a Finanțelor Publice Arad, și-a exprimat sprijinul pentru activitatea profesioniștilor contabili, pe care îi consideră „parteneri în desfășurarea activității organelor fiscale”.
De asemenea, rectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, prof. univ. dr. Ramona Lile, expert contabil, a amintit parteneriatul dintre universitate și CECCAR privind echivalarea disciplinelor de master și accesul la stagiul Corpului pentru obținerea calificării de expert contabil.
Conf. univ. dr. Delia David, reprezentant al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a transmis salutul rectorului, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, și a subliniat legătura dintre curricula de formare a profesioniștilor contabili încă din stadiul de studenți și cerințele profesionale și necesitățile agenților economici.
Pe parcursul celor trei zile ale simpozionului au fost prezentate lucrările dedicate temei evenimentului:
- Abordarea sustenabilității în profesia contabilă din România, susținută de prof. univ. dr. Robert-Aurelian Șova, conf. univ. dr. Adriana-Florina Popa;
- Analiza factorilor determinanți ai gap-ului de TVA, susținută de conf. univ. dr. Radu Ciobanu, conf. univ. dr. Adriana-Florina Popa și conf. univ. dr. Daniela-Nicoleta Sahlian;
- Noua modalitate de impozitare a proprietăților imobiliare – o măsură sustenabilă sau nu pentru mediul de afaceri din România, susținută de lect. univ. dr. Silviu Chiriac;
- Suprataxarea contractelor part-time, susținută de ec. jr. Marius Amzulescu;
- Rolul criptomonedelor în dezvoltarea sustenabilă a afacerilor, susținută de conf. univ. dr. Alina-Mihaela Irimescu și prof. univ. dr. Corina-Grațiela Bâtcă-Dumitru;
- Raportarea non-financiară – element-cheie pentru afacerile din prezent și din viitor, susținută de dr. ec. Elena Stănciulescu și conf. univ. dr. Mihai Vuță;
- Cooperația – provocări pentru profesia contabilă, susținută de ec. Maria Mornea.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial