CECCAR Bacău: Activitatea de cenzor, între reglementarea legală și profesională
Numărul 20-21, 30 mai - 12 iunie 2017 » Agenda CECCAR
Sala de cursuri „Ion Ionescu de la Brad” a Filialei CECCAR Bacău a găzduit, la 22 mai a.c., masa rotundă cu tema Activitatea de cenzor, între reglementarea legală și profesională. Despre acest subiect au discutat cu membrii Marcel Bulinschi, președintele Consiliului Filialei CECCAR Bacău, Constantin Păstrăv, directorul executiv al filialei, Liliana Puiu, auditorul de calitate al filialei, Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bacău, Eugen Popa, inginer IT.
S-a subliniat, cu acest prilej, importanța activității de cenzor, în conformitate cu Legea societăților comerciale nr. 31/1990, actualizată, și Standardul profesional nr. 23 Activitatea de cenzor în societățile comerciale, menționându-se, totodată, că această activitate se desfășoară în paralel cu auditul financiar, iar cenzorii pot răspunde civil și penal pentru nerespectarea regulilor.
Gheorghiță Patrichi, directorul Oficiului Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Bacău, a prezentat prevederi ale Legii nr. 31/1990 cu privire la obligația instituirii controlului, menționând că cenzorii pot fi acționari sau asociați, cu excepția cenzorului expert contabil, care trebuie să fie independent.
Constantin Păstrăv, directorul executiv al filialei Bacău, a precizat că este nevoie de serviciile unui expert contabil pentru exercitarea misiunii prevăzute de Standardul profesional nr. 23 și conform prevederilor Legii nr. 31/1990.
La finalul întâlnirii, Eugen Popa, inginer IT, expert în tehnologia informaticii, le-a vorbit membrilor despre securitatea cibernetică și le-a prezentat acestora modalitățile prin care se pot apăra de atacurile cibernetice. De asemenea, membrilor li s-a pus la dispoziție un scurt ghid privind protecția împotriva atacurilor cibernetice de tip ransomware.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice