CECCAR – Bilanț și perspective, la final de an

CECCAR – Bilanț și perspective, la final de an

Numărul 48-49, 17 dec. 2019 - 13 ian. 2020  »  Agenda CECCAR

În curând pășim în anul 2020, ceea ce înseamnă încă un pas spre centenarul profesiei. După cum se știe, organismul nostru profesional a fost înființat, prin decret regal, în anul 1921, România alăturându-se, astfel, în acele vremuri, marilor puteri economice – Regatul Unit, Italia, Germania și Statele Unite ale Americii, țări în care profesia de expert contabil era legiferată.

Așa cum am mai amintit, de-a lungul întregii istorii a CECCAR vorbim despre un dublu proces de continuitate – a neîntreruptei autoperfecționări a profesiei, respectiv a consolidării rolului important al acesteia la nivel național și internațional, început încă din primele pagini ale istoriei profesiei contabile în România.

Iar dacă vorbim despre activitatea CECCAR din ultimul an nu putem să nu ne referim la faptul că a fost reconfirmat profesionalismul membrilor CECCAR, precum și activitatea desfășurată de organismul profesional, prin alegerea unui expert contabil membru CECCAR în funcția de președinte al Accountancy Europe (singura organizație profesională care reprezintă profesia contabilă la nivel european) pentru un mandat de doi ani, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an. De asemenea, CECCAR are, pentru următorii doi ani, un reprezentant în Consiliul European Tax Adviser Federation (ETAF) – organizație profesională europeană care reprezintă profesioniștii în domeniul fiscal – între care se regăsesc și membrii CECCAR. În luna octombrie a.c., CECCAR a fost selectat, pentru o perioadă de trei ani, ca membru al Grupului de experți în domeniul TVA, structură consultativă constituită la nivelul Comisiei Europene. Și în ceea ce privește educația de profil, profesionalismul organismului nostru a fost recunoscut prin alegerea unui reprezentant al CECCAR ca membru al Panelului Internațional pentru Educație, înființat de International Federation of Accountants (IFAC).

Iată că încheiem încă un an încărcat de activitate ce vine să sprijine profesia contabilă în interes public, acțiunile CECCAR având la bază cerințele actuale naționale și internaționale în domeniu și nevoile mediului de afaceri.

Cu scopul promovării educației contabile în interes public și al sprijinirii educației de calitate pentru formarea unor profesioniști contabili pregătiți pentru piața muncii de azi și de mâine, CECCAR a înființat anul acesta Forumul angajatorilor – CECCAR, structură consultativă a Consiliului superior.

Pentru îmbunătățirea comportamentului etic și a competențelor profesionale ale experților contabili și ale contabililor autorizați, CECCAR a tradus în limba română documente de interes pentru profesia contabilă și pentru mediul economic național, emise de organizații reprezentative în domeniu la nivel internațional. Vorbind despre acestea vreau să reamintesc faptul că varianta în limba română a Ghidului de gestionare a activităților pentru practicile mici și mijlocii, ediția a IV-a, publicat de Federația Internațională a Contabililor (IFAC) – ce oferă îndrumări detaliate care ajută practicile mici și mijlocii (PMM-urile) să funcționeze mai eficient pe piața globală din ce în ce mai complexă și mai competitivă a serviciilor profesionale, este disponibil gratuit pe site-ul CECCAR. De curând am lansat și varianta în limba română a Codului etic internațional pentru profesioniștii contabili – ediția 2018, emis de Consiliul pentru Standarde Internaționale de Etică pentru Contabili (International Ethics Standards Board for Accountants – IESBA), susținut de International Federation of Accountants.

Pentru a consolida colaborarea dintre profesioniștii contabili și mediul de afaceri, cu prilejul Săptămânii antreprenoriatului – CECCAR, ce a avut loc în perioada 18-22 noiembrie, o serie de evenimente la nivel național au adus la aceeași masă reprezentanți ai businessului românesc, alături de repezentanți ai instituțiilor și autorităților de reglementare și profesioniști contabili membri ai CECCAR. Totodată, cu această ocazie am lansat publicația Investitor în România, un ghid în format electronic ce promovează țara noastră drept o destinație pentru investiții, precum și serviciile cu care un expert contabil poate veni în întâmpinarea nevoilor unui investitor, familiarizând, totodată, investitorii cu contextul economic intern.

Ziua Națională a Contabilului Român și Balul profesiei contabile au oferit prilejul socializării. Totodată, cu ocazia celei de-a XV-a ediții a Zilei Naționale a Contabilului Român, desfășurată sub sloganul Tradiție pentru viitor. Evoluăm împreună!, experților contabili și contabillor autorizați din întreaga țară li s-au alăturat alți importanți actori ai economiei: instituții și autorități de reglementare, reprezentanți ai mediului de afaceri, facilitând, astfel, dialogul formal și informal pe subiecte de interes comun. Tema evenimentului, Reglementarea: mit și adevăr. Externalizarea serviciilor financiar-contabile – argumente pro și contra, a adus în discuție provocările cu care se confruntă profesia contabilă, precum și importanța reglementării profesiilor.

Responsabilitatea socială face parte din strategia CECCAR, astfel că organismul profesional s-a alăturat campaniei Un copil, un brăduț. O prietenie pe viață, acțiune inițiată la finele acestui an de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, pentru a contribui la consolidarea educației celor mici în ceea ce privește protejarea mediului înconjurător.

Preocupările pentru viitorul profesiei contabile s-au concretizat și prin susținerea următoarelor generații de experți contabili și de contabili autorizați. Vorbim aici atât despre întâlniri ale reprezentanților organismului profesional cu elevi și studenți, în cadrul cărora au fost prezentate oportunitățile dezvoltării unei cariere în domeniul financiar-contabil, cât și despre sprijinirea aspiranților la profesiile de expert contabil și de contabil autorizat prin acordarea de vouchere pentru înscriere gratuită la examenul de acces, în urma câștigării de către aceștia a unor concursuri de profil.

În urma promovării examenelor de acces de anul acesta, aproximativ 700 de aspiranți la profesia de expert contabil și 50 la profesia de contabil autorizat s-au înscris la stagiul de pregătire. De asemenea, odată cu promovarea examenului de aptitudini, aproximativ 300 de noi experți contabili și 20 de contabili autorizați s-au alăturat membrilor CECCAR din întraga țară. De menționat este faptul că cei care au terminat stagiul anul acesta vor susține examenul de aptitudini în sesiunea din martie 2020.

Rezultatele mai sus amintite sunt consecințe ale măsurilor implementate la nivelul organismului profesional, constând în cursuri de pregătire pentru susținerea examenelor de acces și de aptitudini, publicarea ghidurilor de acces și de aptitudini – instrumente-suport pentru aprofundarea tematicii celor două examene – , precum și într-un program de stagiu complex, pe parcursul căruia stagiarii își pot dezvolta competențele și etica profesională prin participarea la  activitățile educaționale și prin studiere publicațiilor elaborate de specialiști ai CECCAR pentru stagiari.

Acestea sunt doar câteva dintre direcțiile de acțiune care descriu activitatea CECCAR de anul acesta, aici regăsindu-se, bineînțeles, și permanentul dialog cu instituțiile și autoritățile de reglementare și implicarea în proiectele legislative ce implică profesia noastră, precum și colaborarea permanentă cu alte profesii reglementate.

Cu privire la colaborarea cu instituțiile și cu autoritățile, reamintesc faptul că CECCAR face parte din Cosiliul consultativ al Agenției Naționale de Administrare Fiscală  – în care se discută aspecte care vizează activitatea ANAF, cu implicații la nivelul mediului de afaceri. Totodată, CECCAR a semnat un protocol de colaborare cu ANAF ce are ca scop schimbul de experiență în domenii comune de interes.

Pentru că am vorbit despre educație aș vrea să fac referire și la noile protocoale de colaborare cu Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România (ANEVAR) și cu Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar (ASPAAS), precum și la continuarea celor cu Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) și cu Camera Consultanților Fiscali (CCF). Aceste colaborări au în vedere susținerea dezvoltării profesionale continue a membrilor – experți contabili, contabili autorizați, auditori financiari, consultanți fiscali, evaluatori – conform standardelor de educație elaborate de IFAC, precum și conlucrarea în domenii comune de interes: publicații de specialitate, manifestări științifice, conferințe sau alte manifestări profesionale cu tematici din domeniile de activitate conexe.

Un alt protocol de colaborare a fost încheiat cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), scopul acestuia fiind colaborarea în ceea ce privește domeniul controlului finanțării partidelor politice, pregătirea profesională continuă și formarea personalului celor două instituții și a membrilor CECCAR – mandatari financiari, precum și pentru armonizarea și îmbunătățirea cadrului legal în domeniu.

Buna colaborare cu Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) a fost concretizată, recent, printr-un protocol ce vizează colaborarea cu CECCAR prin acțiuni comune având ca obiectiv dezbaterea dispozițiilor legale incidente în activitatea de înregistrare în registrul comerțului.

Dacă ne întrebăm spre ce ne îndreptăm atenția în viitor, voi spune din nou că vom acorda o mare atenție avansului rapid al tehnologiei, necesității adaptării serviciilor profesionale la cerințele din piață, pentru a putea deveni din ce în ce mai competitivi într-o societate în permanentă schimbare. Transformarea tehnologică, ce atrage de la sine și schimbarea modelului de business, trebuie privită cu optimism, prin exploatarea la maximum cu scopul orientării activității profesioniștilor contabili către economia digitală, către oferirea de servicii integrate ce transformă rolul profesionistului contabil în consilier de încredere al managementului companiei. CECCAR are în vedere, în continuare, organizarea unor evenimente tematice pentru dezbaterea acestor provocări și oportunități care trebuie să ajute la consolidarea poziției profesionistului contabil în economia națională.

Adaptarea Programului Național de Dezvoltare Profesională Continuă la cerințele prezentului și viitorului, consolidarea parteneriatului cu toate părțile implicate, în interes public, vor rămâne, de asemenea, priorități ale CECCAR.

Avem în vedere, de asemenea, implicarea permanentă atât la nivelul organizațiilor internaționale din domeniile financiar-contabil și fiscal, cât și la nivelul autorităților europene, astfel încât să contribuim activ la dezvoltarea strategiilor și direcțiilor ce ghidează dezvoltarea profesiei și a economiei.

Bineînțeles, CECCAR va rămâne același partener de încredere al instituțiilor și al mediului de afaceri, prin profesionalismul și deschiderea spre un dialog constructiv.

Contați pentru noi, iar noi vă îndemnăm să ContaȚi pe Noi. ContaȚi, cu Noi! Întotdeauna!

Vă dorim un an nou plin de succese!

La mulți ani!

 

Consiliul superior al CECCAR,

Președinte,

Prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, expert contabil




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.