CECCAR, la întâlnirea Tax Policy Group: teme actuale și provocări recente în domeniul fiscalității, discutate de membrii Accountancy Europe, la Bruxelles
Numărul 41, 29 oct. - 4 nov. 2019 » Agenda CECCAR
Un subiect de actualitate îl reprezintă conceptul de Phantom FDI, care se folosește pentru investițiile străine care nu sunt realizate cu scopul de a dezvolta un business într-un anumit stat, ci doar pentru a obține avantaje fiscale într-o anumită jurisdicție fiscală. Aceste Phantom FDIs presupun investiții financiare transfrontaliere între societăți ce aparțin aceluiași grup multinațional și, de obicei, au ca obiect o societate care nu realizează o activitate economică efectivă, ci activează ca o metodă de finanțare intra-grup și/sau administrează imobilizări necorporale cu scopul ca anumite societăți multinaționale să își poată externaliza profiturile către o jurisdicție fiscală prietenoasă. O astfel de inginerie financiară și fiscală estompează statisticile tradiționale ale FDI (foreign direct investment) și denaturează conceptul de integrare economică autentică.
În cadrul întâlnirii s-a discutat, totodată, despre Directiva (UE) 2018/822 în ceea ce privește schimbul automat obligatoriu de informații în domeniul fiscal cu privire la modalitățile transfrontaliere care fac obiectul raportării și despre stadiul implementării în legislația națională a statelor membre a acestor reglementări. Amintim că în România, în momentul de față, această directivă este în dezbatere publică.
Discuțiile au abordat, de asemenea, economia digitală și impozitarea acesteia, cu accent pe draftul propus de OECD – Secretariat Proposal for a “Unified Approach” under Pillar One, document care se află în dezbatere publică. Concluzia reprezentanților a fost că impozitarea economiei digitale trebuie realizată echitabil și eficace, având în vedere fundamente obiective.
Un ultim aspect de pe agenda întâlnirii se referă la standardele GRI (Global Reporting Initiative Sustainability Reporting Standards – GRI Standards), ce au în vedere raportările organizațiilor privind abordarea lor referitoare la impozitare. Aceste raportări au în vedere o explicație narativă a modului în care o organizație gestionează un subiect material, impacturile asociate și așteptările și interesele rezonabile ale părților interesate. Orice organizație care pretinde că respectă Standardele GRI trebuie să raporteze asupra abordării sale de management pentru fiecare subiect important. În ceea ce privește fiscalitatea, o organizație care a identificat impozitul ca subiect material este obligată să raporteze abordarea sa de management pentru acest subiect, utilizând GRI Management Approach.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național