CECCAR, la seminarul AICPA & CIMA de la București: Viitorul domeniului financiar-contabil, între tehnologie, sustenabilitate și inovație
Numărul 49, 11-17 dec. 2024 » Agenda CECCAR
Reprezentanți ai CECCAR au participat joi, 28 noiembrie a.c., la o întâlnire de lucru organizată de AICPA & CIMA cu scopul de a facilita un dialog constructiv despre viitorul domeniului financiar-contabil în contextul avansului accelerat al inovației tehnologice. La întâlnire au mai luat parte delegați ai Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Academiei de Studii Economice din București și ai altor organizații profesionale, contribuind la o dezbatere amplă despre tendințele regionale și globale care modelează sectorul financiar-contabil.
John Graham, FCMA, CGMA, președinte adjunct CIMA, a susținut o prezentare cu tema Accelerate & Lead – Catalysing the Profession into the Future. Acesta a explorat modul în care profesia contabilă poate cataliza transformările economice și tehnologice, punând accent pe rolul esențial al inovației, al adaptabilității și al viziunii pe termen lung. Graham a evidențiat, de asemenea, importanța leadershipului și a colaborării între profesioniști, mediul academic și organismele de reglementare pentru a răspunde provocărilor și oportunităților emergente.
Potrivit informațiilor prezentate de președintele adjunct al CIMA, prognozele indică o creștere semnificativă a pieței globale de AI, estimându-se că aceasta va atinge 407 miliarde de dolari până în 2025, față de 86,9 miliarde în 2022. Totodată, acesta a subliniat faptul că AI are potențialul de a crea 97 de milioane de noi locuri de muncă la nivel global, subliniind necesitatea formării continue pentru a integra aceste tehnologii în mod eficient.
Participanții au analizat, de asemenea, schimbările fundamentale care redefinesc domeniul financiar-contabil, printre care gestionarea obiectivelor pe orizonturi de timp, alocarea eficientă a capitalului, dezvoltarea relațiilor de afaceri și transformarea modelelor de business. Accentul a fost pus pe crearea de valoare adăugată printr-o gestionare strategică a resurselor și pe adaptarea modelelor de afaceri pentru a răspunde cerințelor unei economii globale aflate în continuă schimbare.
Un alt punct de interes al discuțiilor a fost integrarea principiilor ESG (Environmental, Social, Governance), precum și promovarea diversității și incluziunii în cadrul organizațiilor, elemente esențiale pentru sustenabilitatea pe termen lung a companiilor și pentru crearea unui impact social pozitiv. Evenimentul le-a oferit participanților oportunitatea de a împărtăși perspective și de a identifica direcții comune pentru dezvoltarea profesiei contabile.
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial