CECCAR respinge opinia exprimată în comunicatul UNBR și reafirmă legalitatea hotărârii sale
Numărul 3, 29 ian. - 4 feb. 2025 » Direct de la sursă
Ca răspuns la comunicatul Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) din data de 1 februarie 2025, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) consideră necesar să clarifice acuzațiile nefondate și să reafirme legalitatea hotărârii sale privind împuternicirea experților contabili pentru reprezentarea beneficiarilor în relația cu oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale.
Împuternicirea experților contabili este conformă cu legislația în vigoare
Conform art. 3, pct. 5, lit. e) din Legea nr. 265/2022, orice persoană poate fi împuternicită în relația cu oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale. Astfel că experții contabili au dreptul legal de a acționa ca împuterniciți ai clienților lor, fără a interfera cu activitățile juridice exclusive ale avocaților. Interpretarea conform căreia această activitate ar fi rezervată exclusiv avocaților nu are temei legal și reprezintă o tentativă de restricționare nejustificată a unui drept legal recunoscut pentru mai multe categorii de persoane.
CECCAR reglementează modul de gestionare a împuternicirilor în conformitate cu legislația specifică profesiei
Legea nr. 265/2022 nu dispune în privința modelului împuternicirii și nici a modalității de gestionare a acesteia. CECCAR, în baza art. 18 din OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, este singura autoritate competentă care organizează și monitorizează activitatea membrilor săi. În consecință, normele emise de CECCAR cu privire la gestionarea împuternicirilor sunt perfect legale, sunt adresate membrilor și nu adaugă la lege, ci stabilesc proceduri clare pentru membrii săi, în beneficiul acestora și al clienților lor.
Experții contabili au contribuit activ la digitalizarea relației mediului de afaceri cu ONRC, la reducerea poverii administrative
Până în noiembrie 2022, experții contabili erau recunoscuți drept profesioniști abilitați să transmită documente către oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale utilizând semnătura digitală calificată, în baza unei împuterniciri derivate din contractele de servicii profesionale. Acest rol a fost esențial în procesul de digitalizare a interacțiunii dintre ONRC și mediul de afaceri, contribuind la eficientizarea și simplificarea proceselor administrative pentru toți cei implicați.
Hotărârea CECCAR nr. 25/801, publicată în Monitorul Oficial nr. 83 din 30 ianuarie 2025, este emisă în baza atribuțiilor conferite de OG nr. 65/1994
Hotărârea CECCAR reglementează modelul împuternicirii și modul de gestionare a acesteia exclusiv pentru membrii CECCAR, fără a impieta asupra altor profesii. Această reglementare este de interes general, fiind necesară pentru a asigura standarde unitare și transparență în activitatea membrilor CECCAR, având ca obiectiv principal protejarea intereselor clienților și respectarea normelor profesionale.
CECCAR promovează dialogul constructiv și respectul reciproc
CECCAR își reafirmă deschiderea către un dialog constructiv cu toate profesiile reglementate, în interes public, bazat pe respect reciproc. Profesia de expert contabil a considerat întotdeauna profesia de avocat un partener strategic, ambele având o tradiție de peste 100 de ani în România.
În acest context, considerăm inadecvat tonul comunicatului UNBR, care acuză CECCAR de „nesocotirea legii”, afectând în mod nejustificat reputația și credibilitatea profesiei de expert contabil. Afirmațiile UNBR sunt inexacte și pot crea confuzie în rândul opiniei publice, motiv pentru care solicităm UNBR să adopte o abordare echilibrată, bazată pe argumente juridice solide.
CECCAR rămâne ferm angajat în susținerea intereselor membrilor săi și în respectarea strictă a cadrului legal aplicabil.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru